Bloemen persen: De beste tips en trucs voor deze geweldige hobby

Bloemen persen als creatieve hobby aan een tafel.

Houd je van bloemen? Wil je ze langer bewaren dan een paar dagen? Dan is bloemen persen iets voor jou! Bloemen persen is een leuke en creatieve hobby waarmee je de schoonheid en kleur van bloemen kunt vastleggen. Je kunt geperste bloemen gebruiken om allerlei dingen te versieren, zoals kaarten, fotolijstjes, dagboeken of sieraden. Of je kunt ze gewoon bewonderen als kunstwerkjes.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over bloemen persen. We leggen uit wat bloemen inleggen precies is, welke bloemen geschikt zijn om te persen, welke materialen je nodig hebt en hoe je te werk gaat. Ook geven we je de beste tips en trucs om je geperste bloemen mooi te houden en te gebruiken. Lees snel verder en ontdek hoe leuk en makkelijk bloemen persen is!

Wat is bloemen persen?

Bloemen persen is een manier om bloemen te drogen en te bewaren. Je legt verse bloemen tussen papier en je drukt ze plat met een zwaar voorwerp, zoals een boek of een houten pers . Zo haal je het vocht uit de bloemen en blijven ze lang mooi. Bloemen persen is een leuke hobby die je het hele jaar door kunt doen. Je kunt er ook veel creatieve dingen mee maken. Bijvoorbeeld:

 • Kaarten, fotolijstjes, dagboeken of sieraden versieren met geperste bloemen
 • Geperste bloemen inlijsten en ophangen als kunstwerkjes
 • Deze gedroogde bloemen gebruiken om papier of stof te bedrukken
 • Geperste bloemen verwerken in kaarsen of zeep
 • Of deze geperste bloemen cadeau geven aan je vrienden of familie

Bloemen persen is een eenvoudig proces dat niet veel tijd of geld kost, maar wel veel plezier en voldoening geeft. Je kunt je eigen collectie van geperste bloemen maken en er mooie dingen mee creëren. Het is ook een leuke manier om de natuur in huis te halen en te genieten van de verschillende seizoenen.

Welke bloemen kun je persen?

Je kunt veel verschillende soorten bloemen persen, maar sommige zijn makkelijker dan andere. Het beste zijn bloemen met platte bloemknoppen, zoals viooltjes, madeliefjes of rozen . Deze bloemen hebben een eenvoudige vorm en een dunne steel, waardoor ze snel en mooi drogen. Dikkere bloemen, zoals zonnebloemen of pioenrozen, kun je beter in stukjes knippen of alleen de blaadjes persen . Deze bloemen hebben meer vocht en volume, waardoor ze langer nodig hebben om te drogen en minder goed plat worden. Je kunt ook bladeren, grassen of kruiden persen voor extra variatie . Deze geven je geperste bloemen meer kleur, textuur en contrast.

Het belangrijkste is dat je verse en droge bloemen gebruikt. Pluk de bloemen op het hoogtepunt van hun bloei, als hun kleur en vorm op hun mooist zijn. Kies een droge dag uit om de bloemen te plukken, want natte bloemen kunnen gaan schimmelen in de pers. Snijd of knip de stelen af op de lengte die je wilt en verwijder eventuele laaghangende of kleine blaadjes. Knip ook de meeldraden af als de bloemen die hebben, want die kunnen vlekken maken op de bloemblaadjes.

Bloemen persen, hoe doe je dat?

Bloemen persen is niet moeilijk, maar je hebt wel wat geduld nodig. Je hebt ook een paar materialen nodig, zoals:

 • Verse en droge bloemen
 • Papier dat vocht opneemt, zoals vloeipapier of krantenpapier
 • Een zwaar voorwerp, zoals een dik boek of een houten bloemenpers
 • Een schaar of een mes

Dit zijn de stappen om bloemen te persen:

 • Snijd of knip de stelen van de bloemen af op de lengte die je wilt. Verwijder ook eventuele blaadjes of meeldraden die je niet wilt bewaren.
 • Leg een vel papier op een plat oppervlak. Dan leg je de bloemen op het papier en zorg dat ze elkaar niet raken. Leg er nog een vel papier bovenop.
 • Leg het zware voorwerp op het papier. Zorg dat het goed druk uitoefent op de bloemen. Als je een boek gebruikt, kun je er nog meer boeken bovenop leggen. Als je een bloemenpers gebruikt, draai dan de schroeven stevig aan.
 • Laat de bloemen minstens vier weken drogen. Maak het papier of de pers niet tussendoor open, want dan kunnen de bloemen beschadigen of verkleuren.
 • Haal de bloemen voorzichtig van het papier af. Je kunt ze nu gebruiken voor je creatieve projecten.

Zo simpel is het om bloemen te persen! 

Wat kun je doen met geperste bloemen?

Met geperste bloemen kun je allerlei leuke dingen doen. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om:

 • Kaarten, fotolijstjes, dagboeken of sieraden te versieren. Je kunt de bloemen opplakken met lijm of washi tape, of ze in een glazen hanger stoppen.
 • Geperste bloemen in te lijsten en op te hangen als kunstwerkjes. Je kunt ze tussen twee glasplaten klemmen of in een fotolijstje doen met een mooie achtergrond.
 • Geperste bloemen te gebruiken om papier of stof te bedrukken. Je kunt de bloemen op het materiaal leggen en er met een hamer op slaan om hun kleur en vorm over te brengen.
 • Geperste bloemen te verwerken in kaarsen of zeep. Je kunt de bloemen in gesmolten was of zeep gieten en laten stollen.
 • Geperste bloemen cadeau te geven aan je vrienden of familie. Je kunt ze in een mooi doosje doen of er een boeketje van maken.

Met geperste bloemen kun je dus je eigen unieke creaties maken. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van je geperste bloemen!

Conclusie: Bloemen drogen is een leuke en creatieve hobby!

Je hebt nu geleerd wat bloemen persen is, welke bloemen je kunt persen, hoe je bloemen kunt drogen en wat je kunt doen met geperste bloemen. Bloemen persen is een leuke en creatieve hobby die je het hele jaar door kunt doen. Je kunt er veel mooie dingen mee maken voor jezelf of voor anderen. Je kunt ook de natuur in huis halen en genieten van de verschillende seizoenen.

We hopen dat je dit artikel interessant en nuttig vond. We nodigen je uit om zelf aan de slag te gaan met bloemen persen. Je zult zien hoe leuk en makkelijk het is. Je kunt ook je eigen tips en trucs delen met andere liefhebbers van bloemen persen. Laat ons weten wat je ervan vindt en stuur ons een foto van je geperste bloemen. Veel plezier met bloemen persen! 

Plaats een reactie