Voorzichtig beleggen met handige tips

Voorzichtig beleggen
Wil je graag voorzichtig beleggen en ben je benieuwd hoe je dat het best aan kunt pakken? Het is onder andere verstandig om je basis te nemen met een goed dividend. En weg te blijven van de zogenaamde ‘gouden tips’. Indien ze echt zo van ‘goud’ zouden zijn zou iedereen er direct opspringen, waardoor de kans weer zou verdwijnen. Zolang deze beschikbaar zijn is het dus van belang om ze te wantrouwen. En kritisch te zijn ten aanzien van deze bijzondere mogelijkheden. Overweeg verder mogelijke garanties en verlaat de veilige havens weer op tijd, bijvoorbeeld wanneer je daar tijdens een crisis gebruik van maakt.

Zorg voor voldoende dividend met beleggen

Op het moment dat je voorzichtig wilt gaan beleggen is het onder andere interessant om gebruik te maken van aandelen die dividend uitkeren. Zelfs op het moment dat de koers min of meer stabiel blijft. Dan kun je op die manier een aantrekkelijk rendement maken. Bij voorzichtig beleggen kies je voor de meer stabiele bedrijven die al een langere tijd bestaan, aangezien dat de bedrijven zijn die een aantrekkelijk rendement uitkeren. Probeer in ieder geval weg te blijven van de bedrijven die hard zullen gaan groeien. Naar eigen zeggen, en tot nu toe nog totaal geen winst uit hebben kunnen keren. (of hebben kunnen maken). Dit zijn investeringen die niet geschikt zijn voor een stabiele en voorzichtig basis.

Ga niet in op gouden tips

Zodra zich een gouden tip voor lijkt te doen is het verstandig om daar niet meteen op in te gaan en juist kritisch te zijn. Waarom zijn anderen daar nog niet op ingesprongen en zit er misschien een addertje onder het gras? Een turbo kan honderden procenten rendement opleveren met een kleine investering. Maar brengt aan de andere kant ook een groot risico mee. Wat dat betreft dien je goed na te gaan welke ‘andere kant’ er aan de gouden tip zit, om te voorkomen dat je uiteindelijk merkt dat de tip toch niet zo goed was als deze leek. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat is dat het waarschijnlijk ook.

Voorzichtig beleggen en garanties

Verder kun je als voorzichtige belegger besluiten om garanties te overwegen. Dit betekent niet dat je er direct gebruik van moet maken. Maar het is van belang om ze in ieder geval goed te bekijken. Kun je bijvoorbeeld aan het eind van de looptijd na 3 of 5 jaar gegarandeerd je inleg terugkrijgen, wanneer je als beginnende belegger een klein deel van het rendement inlevert? Dan is dat wellicht de moeite waard. Houd er echter rekening mee dat veel garanties relatief hoge kosten kennen en je rendement inlevert indien de beurzen hard stijgen. Heb je echter weinig ervaring en zoek je naar een grote mate van zekerheid? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van de garanties die er beschikbaar zijn.

Verlaat op tijd de veilige haven

Als voorzichtige belegger tijdens het beleggen kun je in tijden van crisis bijvoorbeeld gebruik maken van een investering in goud, dat is dan een veilige haven. De koers van het goud loopt op zodra het op de beurs minder gaat. Omdat meer mensen de keuze maken om het geld over te brengen naar dergelijke investeringen. Houd er aan de andere kant rekening mee dat deze beleggers hun geld daar ook weer weghalen op het moment dat de beurzen het weer beter beginnen te doen. Verlaat de veilige haven op tijd, voordat de koersen weer flink zakken. Naar het niveau van voor de crisis, waardoor je het risico loopt om het eerder gemaakte rendement weer vlot te verliezen.