De voordelen en nadelen van een trading systeem

Nadelen en voordelen trading systeem
Ben je benieuwd naar de voordelen en nadelen van een trading systeem, zodat je zelf na kunt gaan of het in jouw geval een goed idee is om hier gebruik van te maken? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. Je kunt op basis daarvan zelf nagaan of het voor jou interessant is om hier gebruik van te maken. Uiteraard heb je in ieder geval de keuze uit tal van verschillende trading systemen en kun je zelf bepalen of je helemaal automatisch wilt handelen, of dat je handmatig wilt handelen op basis van de signalen die je ontvangt.

De voordelen van trading systemen

Een van de meest belangrijke voordelen van de trading systemen is dat je de emotie weg kunt nemen, uit het handelen op de beurs. Dat klinkt wellicht dramatisch, maar het kan je helpen om ervoor te zorgen dat je geen verkeerde beslissingen meer neemt op het moment dat je emoties je in de weg zitten. Emoties leiden tot de grootste en meest verkeerde beslissingen die individuele investeerders nemen, waardoor ook institutionele investeerders er alles aan doen om hier zoveel mogelijk vanaf te komen.

Op het moment dat je gebruik maakt van een trading systeem heb je geen last meer van emoties, aangezien een vooraf ingestelde set van regels en voorwaarden bepaalt of er een bepaald signaal wordt afgegeven, of dat er zelfs een transactie plaats zal vinden (automatisch handelen). Dit betekent dat het niet nodig is om zelf een beslissing te nemen over de situatie. In plaats daarvan vindt er een automatische handel plaats, of zorgt het trading systeem in ieder geval voor de technische analyse en de interpretatie hiervan. Met name dit laatste is interessant, aangezien dit je helpt om emoties uit te schakelen en ervoor te zorgen dat de rendementen hoger op kunnen lopen.

Tijd besparen met een systeem

Ten tweede kan een trading systeem je helpen om veel tijd te besparen, wat met name interessant is op het moment dat je de markt wilt verslaan en je er gewoon een andere baan naast hebt. Ben je geen fulltime belegger, of heb je daar nog niet voldoende kapitaal (en dus rendement) voor in handen? Zodra je gebruik maakt van een trading systeem dat goed werkt hoef je als trader eigenlijk niets meer te doen. De computers zoeken naar de beste mogelijkheid om te investeren, door te kopen en te verkopen. Dit betekent dat je zelf tijd kunt steken in andere zaken dan het analyseren en handelen, dit doet het trading systeem voor je.

Op die manier kan het trading systeem je helpen om veel tijd te besparen en er daarnaast voor te zorgen dat je kunt rekenen op een hoger rendement. Houd er rekening mee dat er aan de andere kant ook enkele nadelen bestaan, die we uiteraard voor je op een rij zetten. Op die manier zorgen we graag voor een volledig beeld met betrekking tot de trading systemen, zodat je zelf na kunt gaan of het in jouw geval interessant is om er gebruik van te maken.

De nadelen van trading systemen

Een trading systeem kan op het eerste gezicht behoorlijk complex lijken, een van de grootste nadelen hiervan. Er is sprake van een ontwikkelaar, die het trading systeem ontwikkelt en die er aan de hand van regels en voorwaarden voor zorgt dat het systeem zelfstandig kan opereren. De ontwikkelaar heeft veel kennis van technische analyses van beurskoersen en gebruikt deze in het trading systeem. De kans is groot dat je zelf geen idee hebt van hoe het trading systeem precies in elkaar zit. Je kunt dit probleem echter verhelpen door zelf te leren een trading systeem te ontwikkelen, zodat je hier meer zicht op krijgt.

Ten tweede is het van belang om de trading systemen goed in te kunnen schatten en rekening te houden met de kosten. De systemen helpen je tot een hoger rendement te komen, maar is dit rendement hoger om ook de aanvullende kosten te dekken? Het valt vaak niet mee om de trading systemen volledig goed in te schatten, waardoor er altijd sprake blijft van enige onzekerheid. Met name wanneer de gesimuleerde resultaten afwijken van de daadwerkelijke resultaten is er sprake van ‘slipping’, waardoor een eigen trading systeem in de praktijk toch minder goed kan werken dan vooraf was gedacht.

Indien je een eigen trading systeem wilt ontwikkelen dien je er tenslotte rekening mee te houden dat hier behoorlijk veel tijd in kan gaan zitten. Je dient namelijk niet alleen een systeem te ontwikkelen op basis van een theorie en verschillende hypotheses, je dient er vervolgens voor te zorgen dat je het systeem grondig test, om na te gaan wat de resultaten in de praktijk zullen zijn. Zorg er daarom voor dat je er voldoende tijd voor vrijmaakt, om met de trading systemen aan de slag te kunnen.

Koop een trading systeem

Wil je vooral profiteren van de voordelen en de nadelen van het trading systeem zoveel mogelijk voorkomen? Koop dan een trading systeem dat goede resultaten oplevert, of word abonnee van een trading systeem om daar gebruik van te kunnen maken. Je kunt eventueel zelf een ander systeem ontwikkelen om een idee te krijgen van hoe dit werkt. Op die manier kun je relatief eenvoudig profiteren van de hoge rendementen, terwijl je aan de andere kant toch enige achtergrondkennis opdoet.