Hieronder verstaan we het aantal jaren dat je binnen de looptijd van je autoverzekering geen schadegevallen hebt gehad. Dit aantal zal één van de factoren zijn waarmee je verzekeraar rekening zal houden bij het bepalen van je te betalen premie. Schadevrije jaren zijn persoonlijk en niet overdraagbaar en kunnen ook niet gebruikt worden voor een tweede wagen. Het ontbreken van deze jaren is bijvoorbeeld één van de oorzaken waarom een autoverzekering voor jongeren vrij duur kan uitvallen. Kortingen kunnen met veel schadevrije jaren flink oplopen.
Hoe werkt het?
Ieder jaar dat je rijdt zonder schadegeval zal je een schadevrij jaar toegekend krijgen. En stijg je op de zogenaamde bonus-malus-ladder. Voor 2016 verloor je na een schadegeval een aantal van dit soort jaren. Op basis van de aard van de schade en dit kon verschillen per verzekeraar. Sinds 2016 worden voor iedere schadeclaim 5 van deze jaren in mindering gebracht. Het aantal jaren is dus niet gelijk aan het aantal treden op je bonus-malus-ladder. Wil je je aantal schadevrije jaren weten, dan kan je dit op je polisblad terugvinden of opvragen bij je verzekeraar.
Wat als ik van verzekering verander?
Wanneer je beslist om over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, verlies je je schadevrije jaren niet. Je nieuwe verzekeraar kan je saldo opvragen bij een centrale database en zo opnemen in je polis. Bestuurders die gebruik maken van een bedrijfswagen of een leasewagen, zullen een verklaring hieromtrent moeten opvragen. Bij hun werkgever of leasemaatschappij.
Een negatief aantal schadevrije jaren
Wanneer je nog niet veel schadevrije jaren hebt verzameld kan het voorkomen dat je bij een schadegeval uitkomt op een negatief aantal schadevrije jaren, zo ook wanneer je verschillende schadegevallen na elkaar zou hebben. Op zich kan je dit terug inhalen maar het kan een probleem vormen wanneer je van verzekeraar wil veranderen. Niet alle verzekeraars aanvaarden immers een negatief saldo.