Overtrading voorkomen? Tips om een Betere Trader te Worden

Overtrading op een laptop waar de beursgrafiek van de AEX Index is getoond

Overtrading voorkomen? het is een veelvoorkomende fout onder traders die hun winstgevendheid en succes op de lange termijn kan schaden. Overtrading betekent dat je te veel of te vaak handelt, zonder een duidelijk plan of strategie. Dit kan leiden tot onnodige risico’s, stress, verlies van focus en verminderde prestaties.

In dit artikel leg ik uit wat de oorzaken en gevolgen van overtrading zijn en hoe je deze kunt corrigeren. Ik geef je ook enkele tips om een betere trader te worden en overtrading te voorkomen.

Wat zijn de Oorzaken van Overtrading?

Overtrading kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van de persoonlijkheid, ervaring en emoties van de trader. Sommige mogelijke oorzaken zijn:

 • Hebzucht: Sommige traders willen altijd meer winst maken en zijn nooit tevreden met hun resultaten. Ze denken dat ze elke kans moeten benutten en dat ze niets mogen missen. Ze handelen vaak met te grote posities of met een te hoge hefboomwerking, waardoor ze meer risico lopen dan ze aankunnen.
 • Angst: Sommige traders zijn bang om geld te verliezen of om fouten te maken. Ze handelen vaak met te kleine posities of met een te lage hefboomwerking, waardoor ze hun winstpotentieel beperken. Ze sluiten hun posities te snel of te laat, waardoor ze winst mislopen of verlies vergroten.
 • Wraak: Sommige traders kunnen niet omgaan met verlies en willen hun geld zo snel mogelijk terugverdienen. Ze handelen vaak impulsief en emotioneel, zonder rekening te houden met de marktomstandigheden of hun eigen regels. Ze nemen meer risico dan ze zich kunnen veroorloven en negeren hun stop-losses.
 • Verveling: Sommige traders hebben niet genoeg geduld of discipline om te wachten op de juiste signalen of kansen. Ze handelen vaak uit verveling of voor de spanning, zonder een duidelijk doel of plan. Ze volgen de markt niet goed en laten zich leiden door hun intuïtie of meningen.

Wat zijn de Gevolgen van Overtrading?

Overtrading kan ernstige gevolgen hebben voor je financiële en mentale welzijn. Enkele mogelijke gevolgen zijn:

 • Verlies van kapitaal: Overtrading kan leiden tot grote verliezen die je account kunnen beschadigen of zelfs vernietigen. Je kunt meer geld verliezen dan je hebt ingelegd of zelfs in de schulden komen als je met een hoge hefboomwerking handelt.
 • Verlies van vertrouwen: Overtrading kan leiden tot een verlies van vertrouwen in jezelf en in je handelsvaardigheden. Je kunt gaan twijfelen aan je beslissingen, je strategieën en je doelen. Je kunt ook last krijgen van angst, stress, frustratie of depressie.
 • Verlies van focus: Overtrading kan leiden tot een verlies van focus op de markt en op je handelsplan. Je kunt afgeleid worden door irrelevante informatie, ruis of emoties. Je kunt ook last krijgen van vermoeidheid, uitputting of burn-out.

Hoe Corrigeer je Overtrading?

Overtrading is geen onoverkomelijk probleem. Je kunt overtrading corrigeren door een aantal stappen te volgen die je helpen om een betere trader te worden. Enkele mogelijke stappen zijn:

 • Stel duidelijke doelen: Je moet weten wat je wilt bereiken met je handel en hoe je dat gaat doen. Je moet realistische en meetbare doelen stellen die passen bij je risicoprofiel, je tijdshorizon en je handelsstijl. Je moet ook een manier hebben om je voortgang en resultaten bij te houden en te evalueren.
 • Maak een handelsplan: Je moet een handelsplan hebben dat je vertelt wat, wanneer, hoe en waarom je handelt. Je moet je handelsplan baseren op een grondige analyse van de markt, de trends, de indicatoren en de signalen. Je moet ook je in- en uitstapregels, je risicobeheer en je geldbeheer bepalen.
 • Volg je handelsplan: Je moet je handelsplan volgen en niet afwijken van je regels. Je moet je emoties onder controle houden en niet toegeven aan hebzucht, angst, wraak of verveling. Je moet ook flexibel zijn en bereid zijn om je handelsplan aan te passen als de markt verandert.
 • Beperk je handelsfrequentie: Je moet niet te veel of te vaak handelen, maar alleen als de markt je de juiste kansen biedt. Je moet kwaliteit boven kwantiteit stellen en niet handelen om te handelen. Je moet ook rekening houden met de kosten van het handelen, zoals de spreads, de commissies en de swaps.
 • Beperk je handelsgrootte: Je moet niet te grote of te kleine posities innemen, maar alleen wat past bij je accountgrootte, je risicotolerantie en je winstdoelstelling. Je moet ook gebruik maken van een passende hefboomwerking die je niet blootstelt aan een te hoog risico. Je moet ook altijd gebruik maken van een eenvoudig money management systeem om je posities te beschermen.

Tot Slot

Overtrading is een veelvoorkomende fout onder traders die hun winstgevendheid en succes op de lange termijn kan schaden. Dit betekent dat je te veel of te vaak handelt, zonder een duidelijk plan of strategie.

Overtrading kan verschillende oorzaken hebben, zoals hebzucht, angst, wraak of verveling. Overtrading kan ook ernstige gevolgen hebben, zoals verlies van kapitaal, vertrouwen en focus.

Je kunt overtrading corrigeren door een aantal stappen te volgen die je helpen om een betere trader te worden. Je moet duidelijke doelen stellen, een handelsplan maken, je handelsplan volgen, je handelsfrequentie beperken en je handelsgrootte beperken.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om meer te leren over overtrading en hoe je deze kunt voorkomen. Bedankt voor het lezen en veel succes met je handel! 😊

Plaats een reactie