Meer kansen voor starters op de huizenmarkt

Tips voor starters huizenmarkt
Tegenwoordig kiezen steeds meer jongeren ervoor om niet langer jaren op een wachtlijst van een woningbouwvereniging te staan. En daarom direct rond te kijken voor een koopwoning. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er steeds meer kansen voor starters komen op de huizenmarkt. Toch is er nog een grote groep starters die de kansen op de huizenmarkt niet optimaal benut.

Tips voor starters op de huizenmarkt

Wanneer je graag een huis wilt gaan kopen, maar er toch niet helemaal aan uit komt of simpelweg de financiële middelen niet helemaal rond krijgt. Dan zijn er een aantal tips die het kopen van een woning als starter een heel stuk eenvoudiger maken. De meest simpele tip die men je kan geven is vragen om een salarisverhoging bij je werkgever. Wist je namelijk dat een kleine salarisverhoging van slechts €200,- je al meer dan €10.000,- extra hypotheek op zal leveren? En dit kan vaak sneller geregeld worden dan je denkt. Wel moet de salarisverhoging binnen zes maanden worden ingevoerd als je deze mee wilt nemen in een hypotheekaanvraag.

Meer informatie

Garantstelling: Veel jongeren kiezen voor een garantstelling van ouders. Hiermee koop je het huis in principe samen met je ouders. Je voldoet zelf de hypotheek iedere maand. Maar de bank zal de hypotheek bij je ouders halen wanneer jij het niet meer kunt betalen.

Zoek buiten je regio: Uiteraard willen de meeste starters wonen waar ze nu wonen, maar wat nu als huizen 10-20-30% goedkoper zijn op misschien 20 kilometer afstand?

Vast contract: Als jonge starter is het krijgen van een hypotheek al lastig en dat is het zeker wanneer je geen vaste arbeidsovereenkomst hebt. Dit kan de aanvraag een stuk moeilijker maken en een grotere kans op afwijzing. Probeer dus de mogelijkheden te bespreken voor een vaste aanstelling. Mocht je daar niet aan uit komen, dan is het nog steeds mogelijk om een hypotheek met tijdelijk contract te krijgen, al zitten daar wel wat extra haken en ogen aan.

Advies: De meest simpele tip en toch de meest effectieve tip is wel goed advies. Loop eens een hypotheekadviseur tegen het lijf en vraag naar de mogelijkheden of vraag eens aan je ouders hoe zij dat destijds hebben gedaan. Netwerken voor een huis is momenteel nog zo gek nog niet.