Hoe kies je het juiste factoring bedrijf?

Je bent van plan om een aantal uitstaande facturen te verkopen, je ziet de voordelen, maar je bent er gewoon nog niet zeker van hoe je het juiste factoring bedrijf kiest? Hier zijn zeven essentiële factoren om te overwegen en te vergelijken:

1. Recourse of non-recourse – Recourse is (meestal) een factor die jou het recht geeft om de factuur terug te kopen in het geval dat de betaler of de schuldenaar niet overgaat tot betalen. Non-recourse is juist het tegenovergestelde – de factor staat hier op zichzelf. De meeste factoren zullen een soort recourse hebben, maar de voorwaarden en hoe ze opereren zijn de moeite waard om te vergelijken.

2. Duur van de relatie – Sommige factoren vereisen een termijn waarin wordt aangegeven hoelang je met hen moet samenwerken. Meestal is dit een één jaar termijn, maar het verschilt per factor. Je wilt jezelf niet binden aan een factor die je kunt ontgroeien dus ga op zoek naar contracten die gemakkelijk met een vooraankondiging te beëindigen zijn.

3. Honorarium – De tariefstructuur is van invloed op jouw bedrijfsresultaat. Aangezien dit sterk kan variëren, is dit een punt wat je goed moet bekijken. De kortingen zijn meestal ongeveer 3%, maar kunnen veel minder (of meer) zijn, afhankelijk van de aard van de account vorderingen en de individuele zaken. Sommige factoring bedrijven kunnen ook voor de aankoop van facturen een eenmalig honorarium in rekening brengen.

4. Maandelijkse minima – Een factor kan een minimale volume per maand nodig hebben. Voor sommige bedrijven is dit gezien hun volume geen probleem; voor anderen kan dit een serieuze uitdaging zijn. In beide gevallen zijn er factoring bedrijven die geen maandelijkse minima vereisen of gewoon werken met maandelijks gemiddelden.

5. Service – Onderschat de service niet. Is de factor onpersoonlijk? Beantwoorden ze heel laat je telefoontjes? Zo ja, dan moet je misschien op zoek gaan naar iemand anders. Veel bedrijven zullen een wat hoger honorarium berekenen voor een betere kwaliteit van de dienstverlening.

6. Volledige service – Veel factoren bieden diensten aan die veel verder gaan dan alleen inkoopfacturen. Ze kunnen potentiële klanten pré-kwalificeren, de facturatie en de incasso overnemen of zelfs helpen bij de aangifte van belastingen. Hoewel je geen van deze diensten in eerste instantie nodig hebt, moet je wel kiezen voor een factor die kan meegroeien met jouw bedrijf.

7. Hoe zit het met de factoring makelaars of consultants? – Veel bedrijven werken via een makelaar. Hoewel dit lijkt alsof je iets extra’s toevoegt, kennen makelaars vaak veel factoren. Ze kunnen helpen bij het vergelijken en je koppelen aan het factoring bedrijf dat het beste past bij jouw behoeften. Aangezien factoring makelaars direct betaald worden door de factor betaal je doorgaans geen extra vergoedingen voor het samenwerken met een adviseur of een makelaar.

Een succesvol debiteuren financieringsprogramma moet contant voorschotten geven die voldoen aan jouw behoeften. Voel je zelfverzekerd in het selecteren van het juiste factoring bedrijf door vooraf de diensten te vergelijken.