Wat voor impact heeft het beleid van de ECB op de wereldhandel?

Menig mens zal het nieuws vaak voorbij hebben zien komen. De ECB voert een stimuleringsbeleid wat moet zorgen voor een versterking van de economische groei in de eurozone. Echter wat doet de ECB nu precies en wat heeft dit voor impact op de wereldhandel?

ECB en Inflatie

Het beleid van de ECB is deels gericht op het opwekken van inflatie. Inflatie is een graadmeter van de gezondheid van een economie. In een land waar inflatie op een normaal niveau blijft hangen betekent dit dat producten duurder worden. In het normale geval is dit afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer er dus inflatie is betekent dit dat er meer vraag is dan aanbod wat uiteindelijk de groei(kansen) voor een economie onderbouwd.

Daarnaast is inflatie onderdeel van de kredietwaardigheid. In een land zoals Nederland zijn wij rijk vanwege het feit dat wij een “hoge kredietwaardigheid” hebben. Hoge kredietwaardigheid geeft aan dat er hoge kredieten (leningen) afgesloten kunnen worden. De kredietwaardigheid van een persoon maar ook land hangt af van het volume aan cashflow dat men bezit. Dit houdt in dat hoe hoger het volume van cashflow hoe meer er geleend kan worden. Door inflatie krijgt men een hogere kredietwaardigheid en kan een land dus meer lenen.

Verlagen van de Euro

De ECB heeft als streven de valuta te verlagen. Door de economie te stimuleren verlaagd men een waarde van een valuta tegenover een andere valuta in de wereld. Dit doet de ECB met de Euro. Door de Euro valuta te verlagen ten opzichte van andere valuta’s wereldwijd vormt men voor de Europese bedrijven en industrie een goede exportpositie. Doordat Europese producten en/of diensten goedkoper worden voor andere landen is een logisch gevolg dat de export stijgt. Wanneer de export naar buiten Europa stijgt komt er buitenlands geld binnen in de Europese economie. Dit zijn dus buitenlandse investeringen wat resulteerd in winsten gemaakt op van buiten afkomend geld. Wanneer er meer geld de Eurozone binnen komt dan eruit gaat betekent dit dat de economie in zijn vermogen groeit.

Impact ECB op de wereldhandel

Het beleid van de ECB betekent dat de import van goederen buiten Europa duurder worden. Omdat de Amerikaanse Dollar valuta sterker wordt worden geïmporteerde producten duurder. Iets wat uiteindelijk een lagere winstmarge oplevert. Wanneer de Amerikaanse Dollar zeer duur blijft kunnen bedrijven niet genoeg winst maken. Dit betekent dat er minder wordt geimporteerd van buitenaf. Dit wat slechter is voor de exporteerende landen naar Nederland en Europa. De wereldhandel wordt dus beinvloed doordat zij minder exporteren naar Europa.

Daarnaast worden niet alleen producten duurder. Ook diensten, digitale producten en digitale diensten welke worden verkocht in Amerikaanse Dollars worden duurder wanneer men Euro als valuta gebruikt. Omdat de Amerikaanse Dollar de meest gebruikte handelsvaluta betreft betekent dit automatisch dat het grootste deel van de Wereldhandel wordt geraakt door het beleid van de ECB. De ECB zorgt hiervoor dat er minder vermogen/geld naar het buitenland gaat en binnen de Eurozone blijft.

Waar de ECB twee vliegen in één klap slaat is dat wanneer de geïmporteerde producten hoge kosten hebben vanwege een duurdere tegenvaluta, zoals de Amerikaanse Dollar, moeten deze kosten door bedrijven op een bepaald moment doorberekend worden naar de consument. Dit betekent dat producten duurder zullen gaan worden. Wat uiteindelijk inflatie opwekt. Iets wat de ECB als doel heeft.