De huurtoeslag 2015: onderhoudskosten

Elk huis moet onderhouden worden. Het is niet altijd duidelijk wie dit moet betalen: u of de huisbaas. En wanneer is een huisbaas verplicht om onderhoud te doen?

Wie repareert wat?
Eigenlijk is het simpel. Alle kleine reparaties doet u zelf en betaalt u ook zelf. De grote klussen doet en betaalt uw huisbaas. In de wet is vastgelegd wat een kleine reparatie is en wat een grote is. Reparaties heten in de wet herstellingen. U kunt deze lijst opvragen bij de Huurcommissie, maar eigenlijk is de verdeling best duidelijk. Kleine herstellingen zijn reparaties die u zelf kunt doen zoals kleine ontstoppingen van het binnenriool, schilderen, behangen of een kraanleertje vervangen. U kunt hier vaak gewoon zelf makkelijk bij en de kosten zijn ook niet hoog. Uw huisbaas moet bijvoorbeeld lekkages en grote verstoppingen oplossen, de buitenkant schilderen en nieuwe keukenblokken plaatsen.

Wat als de huisbaas niet of slecht onderhoudt?
U kunt uw huisbaas dwingen tot onderhoud door tijdelijk huurverlaging aan te vragen. Lukt dit niet, dan kunt u de afdeling Bouw- en woningtoezicht van de gemeente inschakelen. Zij kunnen uw huisbaas dwingen tot onderhoud. Als uw huisbaas dan nog niet meewerkt, kunt u naar de rechtbank. Het Juridisch Loket bij u in de buurt brengt u in contact met de gemeente of rechtbank.

Voor meer informatie kan je kijken op: huurtoeslag 2015