Het gemak van de creditcard

Creditcard als financiële backup
Lange tijd werd de creditcard gezien als het summum van succesvol zakendoen. Het achteloze overhandigen van de creditcard aan de ober in een restaurant en vervolgens met een simpele handtekening afrekenen. De droom van menig ondernemer in spe. Maar de creditcard is meer en meer een algemeen geaccepteerd betaalmiddel geworden en het is ook geëvalueerd in een handig, betrouwbaar en simpel betaalmiddel.

De creditcard aanvragen
De creditcard is gekoppeld aan een bankrekening. Door het gebruik van een creditcard neem je als het ware een voorschot op je saldo op die bankrekening. Afhankelijk van het soort creditcard worden de met de creditcard betaalde bedragen na een maand of na twee maanden afgeschreven van je betaalrekening. Omdat de creditcard in vrijwel de hele wereld een geaccepteerd betaalmiddel is kun je derhalve bijna overal met deze kaart betalen. Een creditcard aanvragen kan snel en gemakkelijk via verschillende creditcardmaatschappijen.

De kosten van een creditcard
Het spreekt voor zich dat er kosten zijn verbonden aan het gebruik van een creditcard. Op de eerste plaats zijn dat de jaarlijkse kosten. Deze kosten liggen tussen de 15 en 45 euro per jaar. De rentekosten van een creditcard liggen rond de 15 procent. Dat wil zeggen dat je dit fikse percentage aan rente betaalt als je de betalingen eventueel gespreid wil aflossen. Aan de andere kant, als je de betaalde bedragen binnen de termijn via je betaalrekening terug betaalt is er ook geen sprake van rentekosten. Pinnen met een creditcard is ook mogelijk maar hier zijn aanzienlijk hogere kosten aan verbonden dan pinnen met je reguliere bankpas. De kosten hebben ook te maken met wat voor soort creditcard je hebt een prepaid creditcard is bijvoorbeeld vaak goedkoper dan een “gewone” creditcard.

Verzekerd met een creditcard
Een creditcard is verzekerd tegen diefstal. Wel is er sprake van een eigen risico maar deze bedragen zijn, zeker in verhouding tot de mogelijke schade, zeer gering. Dat maakt een creditcard een veilig en wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel.