Het doel van Automatisch Beleggen met een Trading Systeem

Automatisch Beleggen
U wilt gaan beleggen met producten als opties, turbo’s, CFD’s of futures, maar heeft niet de kennis of tijd om hier dagelijks mee bezig te zijn. Dan kunt U kiezen ‘of heeft inmiddels gekozen’ voor automatisch beleggen met een trading systeem. U belegt dan middels een door een expert ontwikkeld programma, dat voor u automatisch de aan- en verkooptransacties uitvoert. De rendementen kunnen hierbij oplopen tot boven de 100% per jaar. Is dit een methode om snel rijk te worden? Is zo’n hoog rendement realistisch? En vindt u het bijpassende risico acceptabel? Voor u begint met handelen middels een automatisch systeem, is het raadzaam deze vragen eerst te beantwoorden, waarbij uw eigen situatie centraal staat.

Hoe werkt automatisch beleggen?

Om deel te nemen aan automatisch beleggen, heeft u een ‘systeem’ nodig, dat voor u belegt. Dit systeem is, zoals eerder gemeld, ontworpen door iemand met kennis van technische analyse. Deze persoon heeft een systeem ontworpen dat op de juist te verwachten momenten koop- en verkoopmomenten signaleert en uitvoert. Tegen betaling, meestal een vast bedrag per maand, soms op commissiebasis, kunt u gebruik maken van deze systemen. Naast het systeem heeft u een broker nodig, waar uw gekozen systeem op handelt. De broker is uw beleggersrekening waar u geld kan storten, en waar uw transacties op geregistreerd worden. Heeft u uw systeem gekozen en uw geld bij een broker gestort, dan kunt u het systeem activeren en wordt er automatisch voor u gehandeld.

Wat zijn de risico’s van handelen met een systeem?

Voor eigenlijk alle beleggingsproducten geldt, een hoog potentieel rendement staat gelijk aan een hoog mogelijk risico. Bij automatisch handelen met een systeem is dit niet anders. Er wordt over het algemeen gehandeld in hefboomproducten, zoals opties, turbo’s en futures. U kunt met deze producten gebruik maken van een hefboomwerking, waarmee een stijging of daling van de koers van het onderliggende aandeel, een veelvoud van deze stijging of daling voor uw belegging betekent. In de basis hebben deze producten een zeer hoog risicoprofiel. Er zijn zelfs constructies, waarbij u meer kunt verliezen dan uw geïnvesteerde bedrag.

Bij automatisch handelen is dit laatste risico soms deels afgedekt. Wel is het zo dat het neerwaartse risico alsnog 100% kan zijn. U leest het goed, als u middels een systeem wilt gaan beleggen, kunt u tientallen procenten per maand winst maken, maar u kunt ook eindigen met een verlies van uw totale inleg. Het volledige risico is per systeem verschillend, maar nooit helemaal duidelijk. De ontwerpers van het systeem geven de exacte handelstechnieken niet vrij, omdat ze anders gekopieerd kunnen worden en inkomsten mislopen uit de abonnementen. Bij systemen staat overigens vaak uitgelegd waarin gehandeld wordt en of er een vorm van geld ‘money management’ wordt gehanteerd om de verliezen te beperken. Feit blijft dat het risico van automatisch beleggen groot is, van tientallen procenten per maand, tot uw volledig inleg.

Te behalen rendementen

De risico’s van automatisch beleggen zijn duidelijk dus hoog. Bent u nu nog aan het lezen, dan bent u waarschijnlijk bereid dit risico te lopen. De vraag of de eerder genoemde rendementen van boven de 100% realistisch zijn, is eenvoudig te beantwoorden. Ja dit is realistisch, maar ook bij systeembeleggen is dit meer uitzondering dan regel. Daar komt bij dat het belangrijk is dat u beseft dat u belegt voor de lange termijn.

Stel u start vandaag met € 10.000,- en de eerste twee maanden zijn slecht en het vermogen slinkt naar € 6.500,-. Dan dient u vanaf nu bijna 50% rendement te behalen om weer op uw startbedrag te komen. Dit is geen onrealistisch scenario. Als u slechts enkele maanden wilt beleggen, maakt u een verlies van € 3.500,- niet snel meer goed. Belegt u op de lange termijn, dan is de kans dat u na een aantal jaar een gemiddeld rendement hoger dan de markt heeft nog steeds realistisch.

Uw persoonlijke beleggingsdoel en beleggingstermijn

Voor u de keuze maakt of u met een trading systeem wilt gaan beleggen, is het belangrijk dat beleggingen passen bij uw doel en de termijn dat u geld kan missen. Wat is uw doel met uw geld? Is het geld wat u nodig heeft voor een belangrijke levensgebeurtenis, als uw pensioen, of het aankopen van uw hoofdwoning? Dan is het advies niet te beleggen met hoog risico. Als u uw pensioengeld heeft belegt middels een systeem en het vermogen halveert, dan kan dit grote gevolgen hebben voor uw besteedbaar inkomen met uw pensioen. Hetzelfde geldt voor het sparen voor een woning. Heeft u geen specifiek doel? Of belegt u met een klein deel van uw vermogen, wat u bereidt bent eventueel kwijt te raken, met de mogelijkheid op een zeer hoog rendement? Dan is het aan u of u automatisch beleggen bij u vindt passen.

Naast het doel is ook de termijn belangrijk. Automatisch beleggen (Autotraden) is geen manier om op korte termijn rijk te worden. Het kan zijn dat u in de eerste periode hoge rendementen behaald, maar er zal altijd een moment komen dat u één of meerdere verlieslatende transacties heeft. De systemen worden ontwikkeld om op de lange termijn een hoger rendement te behalen dan wanneer u in een gewoon aandeel of fonds belegd. Met dit in gedachte is het dan ook niet erg als u een deel van uw inleg kwijtraakt, gezien de beste trading systemen op de lange termijn vrijwel altijd winstgevend zijn. Belangrijk om te melden is dat veel brokers automatische systemen die op de lange termijn verlieslatend zijn niet meer ondersteunen. Hier hebben ze zelf ook geen baat bij, gezien de broker aan transacties en het aangehouden vermogen geld verdient.

Conclusie

Het doel van beleggen middels een automatisch trading systeem is op de lange termijn een hoger rendement te behalen dan met een standaard beleggingsportefeuille. Daarbij blijft de crux de beleggingstermijn. Beleggen is een kwestie van een lange termijn en geduld. Er zijn systemen die tientallen procenten winst behalen in één maand, maar dit zijn vaak uitzonderingen, maar daar staat hetzelfde risico tegenover. Voor beleggingen met een hoog risico als bij automatisch beleggen, gelden twee gouden regels:

Beleg alleen geld wat u voor een lange termijn (lees jaren) kan missen.
Slaapt u slecht door het geschetste risicobeeld als het om uw geld gaat, beleg dan niet in middels een automatisch systeem

Voelt u zich comfortabel bij het risico en past de beleggingstermijn met uw doelen? Dan is het beleggen met een automatisch systeem wellicht iets voor u. Voelt u zich niet comfortabel bij het hoge risico, of kunt u het geld geen lange tijd missen, dan doet u er goed aan om een andere beleggingsoplossing te zoeken, of uw geld gewoon op een spaarrekening te laten staan.