Daytraden op de moderne manier vandaag de dag

Succesvol daytraden
Een bijzondere wijze van beleggen is het daytraden ofwel de daghandel. Het begint ook in ons land langzamerhand steeds populairder te worden. Daytrader worden gaat niet vanzelf, een cursus daytraden is dan ook echt aangeraden.

Daytraden

Het begrip daytrading zegt eigenlijk al wat er mee bedoeld wordt, namelijk dat iemand iedere dag handelt in aandelen, opties, futures of obligaties met als doel winst te boeken. Een daytrader sloot vroeger aan het eind van de dag al zijn transacties af om te voorkomen dat gedurende de avond en nacht plotselinge koerswisselingen verliezen zouden veroorzaken. Dat heeft te maken met het feit dat de Beurs s’avonds gesloten is. Bij moderne daytraden worden posities langer vastgehouden als daar noodzaak voor is. Dat kan variëren van dagen tot weken. Door de aan- of verkoop van stukken tracht de handelaar een winst te boeken. Daarbij wordt de regel gehanteerd “Koop laag, verkoop hoog”.

Modern daytraden

Net als iedere werksoort en iedere baan is ook het daytraden aan het veranderen. Waar tot nu toe de daytraders werken aan een vergroting van hun kapitaal op dagelijkse basis, zie je dat er een verschuiving plaats begint te vinden naar de wat langere termijn. Een succesvolle daytrader zal nieuwe trading strategieën ontwikkelen en zal ook in gaan zetten op de wat langere termijn. Of, in sommige gevallen, precies het tegenovergestelde doen, namelijk overgaan op wat men ‘scalpen’ of ‘flitstrading’ noemt.

Dit is het binnen een paar seconden beslissingen nemen en handelen om op die manier met relatief weinig inleg een kleine winst te maken. Door de snelheid van de handel lopen die winsten echter op, zodat er uiteindelijk een leuk bedrag samengebracht wordt. Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan deze wijze van handelen, want wie kort achter elkaar verliezen moet afboeken, zal eerder geneigd zijn iets meer risico te nemen om weer quitte te spelen.

Intraday trading

Algemeen kun je stellen dat het moderne daytraden een beroep geworden is. Voor degene, die net gestart is of die graag wil starten, is het van belang te weten dat de oude manier van daytrading zijn tijd gehad heeft. Niemand hoeft meer zijn pakket aan het eind van de dag af te sluiten. Het tegendeel gebeurt vandaag de dag. Naast het flitsverkeer, handelen daytraders in een tijdsbestek van minuten wanneer daar voordeel te behalen valt. Het grootste deel van het werk zit er echter in om in termijnen te denken. Om aankopen te bezigen die gerust een paar dagen of zelfs een paar weken aangehouden kunnen worden voordat ze verkocht worden. Houd er wel rekening mee dat snel handelen hectisch kan worden en dat op termijn handelen passief beleggen is ofwel beleggen met als doel een grotere winstkans of winst te kunnen maken.

Als baan?

Je kunt op die manier het daytraden opbouwen als part time of zelfs full time baan. Voor hen die deze keus gemaakt hebben of willen maken een waardevolle tip: Houd vast aan jouw strategie. Geef de gekozen beleggingsstrategie een kans om zich te kunnen bewijzen, voordat je besluit over te stappen op iets anders. Zorg dat je helder bent in jouw handelen en dat je je niet laat verleiden om allerlei sprongen te maken.

Daytraden is een vak. Neem de tijd om het te leren, zoals je dat ook met andere beroepen doet. Het verzamelen van informatie is een van de bronnen die helpen om jouw beslissingen te nemen. Laat je er echter niet toe verleiden alle nieuws, de hele dag door, binnen te halen. Dat zorgt er alleen maar voor dat je verward raakt. Bouw ervaring op door rustig te werken en geen te grote stappen te zetten en durf aan jouw broker te vragen, mocht je iets niet kunnen vinden of willen weten.

Verschillen

In de loop van de jaren is het daytraden veranderd. Waar men vroeger inzette op aan- en verkoop binnen de dag, zie je nu ook flitshandel ofwel aan- en verkoop binnen letterlijk enkele seconden of minuten en dat daghandelaren stukken voor een langere tijd vasthouden. Dit laatste heeft uiteraard met de ontwikkelingen en verwachtingen te maken. Lijkt het erop dat een bedrijf waarvan je net stukken verworven hebt, overgenomen gaat worden, dan loont het de stukken aan te houden.

Zelfs als dit voor een langere tijd het geval is, aangezien overname altijd leidt tot een hogere koers. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook het geval zijn, namelijk dat een bedrijf onverwacht een winstwaarschuwing afgeeft waardoor de koers wegzakt. Ook dat kan een reden zijn de stukken voor langere tijd aan te houden en te wachten tot het moment dat de koers weer op peil gekomen is. Of omdat je denkt dat de koers de komende weken zal veranderen en profijt kan opleveren.

Daghandelaren

De daghandel is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar het al jaren een begrip is. Eigenlijk is het een eenmanszaak, waarbij de eigenaar begint met de handel in aandelen om op die manier een inkomen te verwerven. Om dat op een verantwoorde wijze te kunnen doen, moet men starten met een businessplan. Daarnaast moet men een hele belangrijke menselijke drijfveer leren te onderdrukken of af te leren: hebzucht. Want hebzucht zorgt er voor dat je als daytrader de boot in gaat. Het drijft je tot risicovolle beleggingen of beslissingen. Gaat dat mis dan kan dat een dusdanig verlies opleveren dat en jouw aanwezig kapitaal wordt opgeslokt en je er mogelijk zelfs schulden aan over houdt.

Daytraden is een beroep, waarbij net als bij alle beroepen regels horen, ervaring belangrijk is en vooral kennis van zaken een voorwaarde is. Het vergaren van informatie is de eerste stap, de informatie kunnen begrijpen en omzetten een heel andere. Zonder deze voorwaarden wordt daytraden gewoon gokken.

Thuis

Daytraden gebeurt vanuit de woonkamer. De daghandelaren zitten achter hun PC of laptop en handelen vanuit thuis. Dat heeft als groot voordeel dat er geen kosten veroorzaakt worden door kantoorruimte en verder. Het nadeel is dat men geheel afhankelijk is van de informatie die via het scherm binnen komt. Wil je echt gaan daytraden dan is het aan te bevelen ook met de broker in contact te blijven, aangezien die de markt kent en in staat is informatie snel te vertalen. Daar haal je voordeel uit. Daytraders die wat langer in het vak zitten en succesvol zijn, huren soms kantoorruimte bij een handelskantoor. Op die wijze hebben ze direct contact met handelaren en verwerven zo ook inside informatie die ze maar al te graag voor hun eigen handel gebruiken. Zoals gezegd moet je daarvoor wel eerst voldoende kapitaal bijeen verdiend hebben, want kantoorruimte huren is niet goedkoop.

Programma’s

Om als daytrader efficiënt te kunnen werken, heb je goede programma’s nodig, al dan niet via de broker, naast een uitstekende computer en waar mogelijk een glasvezelverbinding. Gegevens komen met zulk een snelheid binnen dat ze ook verwerkt moeten kunnen worden. Ook hier geldt weer dat het een bedrijf is. Wie van daytraden zijn vak wil maken, moet goed weten welke risico’s er aan verbonden zijn, net als dat bij ieder ander bedrijf ook het geval is.

Zo moet je er altijd voor zorgen dat jouw liquiditeit op orde is. Heb je geen middelen terwijl je wel handelt, dan kan dat het einde van jouw handel betekenen. Een daytrader gaat uit de markt als er winst gemaakt is en blijft niet hopen en wachten op nog meer winst. Hier komt de factor hebzucht en loterij om de hoek kijken. Wie niet beseft dat beleggen geen loterij is en wie zijn hebzucht niet kan controleren, zal op den duur ten onder gaan.

Kennis

Voor sommige bedrijvigheden kun je beter goede kennissen dan kennis hebben. Bij daytrading geldt dat beide van pas kunnen komen, mits de kennis van zaken aanwezig is. Wie zonder enige kennis van beleggen aan daghandel begint, zal het ook niet lang volhouden. Hoe werkt de Beurs? Wat is een volatiele markt? Hoe werken opties? Wat is baisse, wat hausse? Ho werken opties, CfD’s en futures? Over al deze, en heel wat andere, begrippen zal men minimaal iets moeten weten om te kunnen beoordelen of een inleg wel of niet verantwoord is en loont. Neem als voorbeeld derivaten. Deze stukken koopt men niet. Je handelt in het long of short gaan ofwel in de stijging of daling van de waarde van de optie. Stijgt de waarde en je bent long gegaan, dan maak je winst. Daalt de waarde terwijl je long gegaan bent, dan verlies je dus geld.

CfD trading

Weer een andere manier van daytrading is de CFD handel. CfD staat voor ‘Contract for Difference’. De CfD handel is gebaseerd op waardeverandering. Bijvoorbeeld van een grondstof. Je koopt geen barrel (vat) olie maar neemt een positie dat over bijvoorbeeld drie weken de barrel in prijs gestegen is. Het verschil tussen de waarde op het moment dat je het contract afsluit en waarop je het beëindigd, bepaalt of je winst of verlies hebt geleden. Om aan CfD daytrading te doen moet je veel inzicht in de markt hebben. CfD’s zijn populair omdat ze een flink rendement kunnen opleveren en omdat ze dagelijks verhandelbaar zijn. Ze staan daarom ook bij daytraders in de belangstelling.

Inkomen

Het doel van daytraden is het verwerven van een inkomen. Uiteindelijk wil ja als daytrader aan het eind van de maand meer geld in het laatje hebben om jezelf een salaris uit te kunnen betalen. Om dat doel te bereiken moet je hard werken en informatie goed kunnen wegen. Al lijkt bepaalde informatie soms onbenullig, hij kan goud waard zijn.

Daytraden is gericht op het verwerven van een actief inkomen, terwijl het handelen in aandelen en obligaties veel meer gericht is op een passief inkomen ofwel een vergroting van het basisbedrag voor een later doel. Dit tweede is op zichzelf eenvoudiger en heeft als voordeel dat je er geen tijd in hoeft te stoppen. Die tijd kun je gebruiken om op een andere wijze geld te verdienen, te sporten of te relaxen. Bij daytraden heb je veelal een lekker drukke werkdag om aan het eind van de dag winst bijeen gewerkt te hebben.