Dagkoersen: het grote geheim tot consistente winst op de beurs

Dagkoersen om consistent geld te verdienen op de beurs.

Wil je consistent geld verdienen op de beurs? Dan kun je traden met dagkoersen. Dit is een manier om te profiteren van de koersschommelingen op korte termijn. Je kijkt naar de slotkoersen van de beurs op elke handelsdag. Daarmee bepaal je of je een positie koopt of verkoopt. Je gaat mee met de trend van de markt. Zo kun je consistent winst maken.

In dit artikel leggen we uit hoe traden met dagkoersen werkt. We bespreken ook de voordelen en nadelen van deze methode. Tot slot geven we je tips om traden met dagkoersen te leren en toe te passen.

Wat is traden met dagkoersen?

Traden op de beurs is een vorm van beleggen. Je koopt en verkoopt aandelen, opties, futures of andere financiële instrumenten. En je doet dit binnen een dag of een paar dagen. Je profiteert van de koersschommelingen op korte termijn.

Er zijn verschillende manieren om te traden op de beurs. Maar in dit artikel focussen we op traden met dagkoersen. Dit is een specifieke methode.

Dagkoersen zijn de slotkoersen van de beurs op elke handelsdag. Ze geven aan hoeveel een aandeel of een ander instrument waard was aan het einde van de dag. Door te traden met dagkoersen, baseer je je beslissingen om te kopen of te verkopen op deze slotkoersen. Je let niet op de intraday koersen die gedurende de dag fluctueren.

Je wisselt dus van positie (long of short) maar enkele keren per maand. Dit hangt af van de trend van de markt.

Hoe bepaal je de trend van de markt?

Traden met dagkoersen is gebaseerd op het principe dat de markt zich beweegt in trends. Een trend is een richting waarin de koersen zich over een langere periode bewegen. Er zijn drie soorten trends: opwaarts, neerwaarts en zijwaarts.

Een opwaartse trend betekent dat de koersen over het algemeen stijgen. Een neerwaartse trend betekent dat ze over het algemeen dalen. Een zijwaartse trend betekent dat ze min of meer gelijk blijven.

Om te traden met dagkoersen, moet je eerst de trend van de markt bepalen. Dit kun je doen door gebruik te maken van technische analyse. Dit is een methode die zich baseert op historische koersgegevens en grafieken. Zo kun je patronen en signalen herkennen.

Een veelgebruikte indicator voor het bepalen van de trend is het voortschrijdend gemiddelde (moving average). Dit geeft het gemiddelde van de slotkoersen over een bepaalde periode weer. Door twee voortschrijdende gemiddelden met verschillende periodes te vergelijken, kun je zien of de trend stijgend, dalend of neutraal is.

Een voorbeeld van een combinatie van voortschrijdende gemiddelden is de 50-daagse en de 200-daagse moving average. De 50-daagse moving average geeft het gemiddelde van de slotkoersen over de laatste 50 dagen weer. De 200-daagse moving average geeft het gemiddelde van de slotkoersen over de laatste 200 dagen weer.

Als de 50-daagse moving average boven de 200-daagse moving average ligt, betekent dit dat de trend opwaarts is. Als de 50-daagse moving average onder de 200-daagse moving average ligt, betekent dit dat de trend neerwaarts is. Wanneer ze elkaar kruisen, betekent dit dat er een trendomkeer plaatsvindt.

Hoe beslis je of je long of short gaat?

Als je de trend hebt bepaald, kun je vervolgens beslissen of je long of short gaat met bijvoorbeeld turbo’s. Long gaan betekent dat je een positie koopt in de verwachting dat deze in waarde zal stijgen. Short gaan betekent dat je een positie verkoopt in de verwachting dat deze in waarde zal dalen.

Je kunt ook gebruik maken van hefboomproducten zoals opties of futures om je winstpotentieel te vergroten of om te speculeren op grote koersbewegingen.

De basisregel voor traden met dagkoersen is om mee te gaan met de trend. Dit betekent dat je long gaat als de trend opwaarts is, en short gaat als de trend neerwaarts is. Je houdt je positie aan totdat er een signaal komt dat er een trendomkeer aanstaande is. Dit signaal kan bijvoorbeeld zijn dat het voortschrijdend gemiddelde wordt doorbroken door de slotkoers. Of dat er een patroon verschijnt in de grafiek dat wijst op een verandering in het sentiment van de markt.

Wat zijn de voordelen van traden met dagkoersen?

Traden met dagkoersen heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van traden of beleggen. Hier zijn enkele voordelen:

 • Je kunt consistent winst maken door mee te gaan met de trend. De trend is je vriend, zoals het gezegde luidt. Door te traden met dagkoersen profiteer je van het feit dat de markt zich meestal in één richting beweegt over een langere periode. Je hoeft niet elke dag te handelen om geld te verdienen. Je hoeft alleen maar geduldig te wachten tot er zich een duidelijke trend ontwikkelt en daarop in te spelen.
 • Emoties uitschakelen door objectieve regels te volgen. Traden met dagkoersen vereist geen complexe analyse of intuïtie. Je hoeft alleen maar te kijken naar wat de slotkoers doet ten opzichte van het voortschrijdend gemiddelde. En je hoeft niet bang te zijn om iets te missen of hebzuchtig te worden. Je hoeft alleen maar je plan uit te voeren en je aan je regels te houden.
 • Je kunt tijd besparen door minder vaak te handelen. Traden met dagkoersen kost minder tijd dan andere vormen van traden die meer aandacht en monitoring vereisen. Je hoeft niet constant naar je scherm te kijken of elke minuut beslissingen te nemen. Je hoeft alleen maar één keer per dag naar de slotkoers te kijken en eventueel je positie aan te passen.
 • Risico’s beperken door stop-loss orders te gebruiken. Een stop-loss order is een order die automatisch wordt uitgevoerd als de koers een bepaald niveau bereikt dat je vooraf hebt ingesteld. Het doel van een stop-loss order is om je verlies te beperken als de markt tegen je ingaat. Door traden met dagkoersen kun je eenvoudig stop-loss orders instellen op basis van het voortschrijdend gemiddelde of andere technische niveaus die als steun of weerstand fungeren.

Wat zijn de nadelen of risico’s van traden met dagkoersen?

Traden met dagkoersen is niet zonder nadelen of risico’s. Hier zijn enkele nadelen:

 • Je kunt winst mislopen door vroegtijdig uit te stappen. Traden met dagkoersen kan soms leiden tot het missen van winst als je uitstapt voordat er zich een grote koersbeweging voordoet. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld sprake is van een tijdelijke correctie binnen een grotere trend. Of als er plotseling nieuws uitkomt dat invloed heeft op de markt. In dat geval kan het zijn dat je te snel je positie sluit en niet profiteert van de verdere koersontwikkeling.
 • Je kunt verlies lijden door te laat in te stappen. Traden met dagkoersen kan ook leiden tot het lijden van verlies als je te laat instapt in een trend. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld sprake is van een snelle trendomkeer die je niet hebt opgemerkt. Of als er een grote koerssprong plaatsvindt die je niet hebt kunnen anticiperen. In dat geval kan het zijn dat je de boot mist en tegen de trend in handelt.
 • Je kunt last hebben van volatiliteit en ruis. Traden met dagkoersen kan soms moeilijk zijn als de markt erg volatiel of onvoorspelbaar is. Volatiliteit is de mate waarin de koersen fluctueren over een bepaalde periode. Ruis is de willekeurige of onbeduidende koersbeweging die geen verband houdt met de onderliggende trend. Als er veel volatiliteit of ruis is, kan het zijn dat je valse signalen krijgt of dat je stop-loss orders worden geraakt zonder dat er sprake is van een echte trendverandering.
 • Je kunt afhankelijk worden van technische analyse. Traden met dagkoersen is gebaseerd op technische analyse, wat betekent dat je vooral kijkt naar de koersgrafieken en indicatoren om je beslissingen te nemen. Dit kan ertoe leiden dat je andere factoren die invloed hebben op de markt negeert, zoals fundamentele analyse, macro-economische gebeurtenissen, marktsentiment of psychologie. Technische analyse is geen exacte wetenschap en kan soms misleidend of onbetrouwbaar zijn.

Hoe kun je traden met dagkoersen leren en toepassen?

Traden met dagkoersen is een vaardigheid die je kunt leren en toepassen met behulp van de volgende stappen:

 • Leer de basisprincipes van technische analyse. Technische analyse is de studie van historische koersgegevens om patronen en signalen te herkennen die wijzen op toekomstige koersbewegingen. Je kunt verschillende boeken, cursussen of websites raadplegen om meer te weten te komen over technische analyse en hoe je deze kunt gebruiken om trends te identificeren en te volgen.
 • Kies een markt en een instrument om te traden. Traden met dagkoersen kan worden toegepast op elke markt of instrument waarvoor er voldoende historische koersgegevens beschikbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor aandelen, indices, valuta’s, grondstoffen of cryptovaluta’s. Je kunt ook kiezen voor hefboomproducten zoals opties of futures om je winstpotentieel te vergroten of om te speculeren op grote koersbewegingen.
 • Bepaal je tijdshorizon en risicoprofiel. Traden met dagkoersen is een vorm van swing trading, wat betekent dat je posities aanhoudt voor een periode van een paar dagen tot een paar weken. Je moet dus bepalen hoe lang je bereid bent om je posities aan te houden en hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Je moet ook bepalen hoeveel kapitaal je wilt inzetten en hoeveel verlies je kunt accepteren per positie en per periode.
 • Ontwikkel een handelsplan en een handelssysteem. Een handelsplan is een document waarin je je doelen, strategieën, regels en criteria vastlegt voor het traden met dagkoersen. Een handelssysteem is een set van objectieve regels die bepalen wanneer je in- en uitstapt uit een positie op basis van technische indicatoren of signalen. Je kunt gebruik maken van bestaande handelsplannen of handelssystemen die zijn ontwikkeld door experts of andere traders, of je kunt je eigen handelsplan of handelssysteem ontwerpen en testen.
 • Voer je handelsplan en handelssysteem uit en evalueer je resultaten. Als je eenmaal een handelsplan en een handelssysteem hebt ontwikkeld, kun je deze gaan uitvoeren op de markt. Je moet ervoor zorgen dat je je strikt aan je regels houdt en dat je geen emoties laat interfereren met je beslissingen. Je moet ook regelmatig je resultaten evalueren en analyseren om te zien of je winstgevend bent en of je verbeteringen kunt aanbrengen.

Conclusie

Traden met dagkoersen is een methode om te profiteren van de koersschommelingen op korte termijn door mee te gaan met de trend van de markt. Het is gebaseerd op het gebruik van technische analyse om de slotkoersen te vergelijken met het voortschrijdend gemiddelde om te bepalen wanneer in- en uitstappen uit een positie.

Traden met dagkoersen heeft verschillende voordelen, zoals het kunnen maken van consistente winst, het uitschakelen van emoties, het besparen van tijd en het beperken van risico’s. Het heeft ook enkele nadelen, zoals het mislopen van winst, het lijden van verlies, het hebben van last van volatiliteit en ruis, en het afhankelijk worden van technische analyse.

Traden met dagkoersen is niet voor iedereen geschikt; het vereist discipline, geduld, objectiviteit en kennis. Maar als je bereid bent om deze methode te leren en toe te passen, kun kun je mogelijk consistent winst maken op de beurs. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen over traden met dagkoersen. Als je meer wilt leren over traden of beleggen, kun je mijn andere artikelen lezen of contact met mij opnemen. Ik wens je veel succes en plezier met traden!

Plaats een reactie