Beleggen met CFD’s – hoe begin ik er mee?

beleggen met CFD's
Beleggen met CFD’s: wat betekent het? Een term als beleggen is veelomvattend, maar voor sommige personen ook nietszeggend. Al met al komt het er op neer dat het een snelle manier is om geld mee te verdienen door middel van het investeren in bepaalde aandelen. En dan is er ook nog het zogenaamde beleggen in CFD’s, waarbij de kans op een hogere winst aanwezig is, maar de risico’s ook weer groter zijn. Wat is beleggen, welke vormen van beleggen zijn er én wat is dan beleggen aan de hand van CFD’s? We leggen het hieronder uit.

Beleggen – wat is de basis?

Voordat we kunnen verklaren wat beleggen met CFD’s inhoudt, is het belangrijk te weten wat beleggen zelf is. De basis van dit economische begrip is dat je geld uitgeeft met als doel dit bedrag binnen afzienbare tijd in hogere mate weer terug te krijgen. Dit tijdsbestek kan kort zijn, maar het kan ook gaan om een zeer lange termijn. Daarmee is beleggen een onzeker fenomeen. Beleggers, en vooral beginnende beleggers, moeten zich hier dan ook terdege van bewust zijn.

Iedereen belegt

Er zijn ook personen die stellen die iedereen doet aan beleggen. Ze verwijzen daarbij naar het gegeven dat iedereen geld stort op een eigen spaarrekening. In wezen houdt dat in dat je dit bedrag ook pas later krijgt uitgekeerd. De bank is in zo’n geval de risicofactor. Gaat de bank failliet, dan kun je fluiten naar je geld. Andere personen noemen deze vergelijking onzin en stellen dat sparen iets anders investeren. Het komt weliswaar toch op hetzelfde neer: je loopt risico wanneer je jouw geld ergens achter laat.

Beleggen – op welke manieren kan ik het doen?

Beleggen kan op vele manieren. Welke manier hangt af van persoonlijke wensen en voorkeuren én de hoedanigheid van waaruit je belegt. De zelfstandige en particuliere belegger investeert bijvoorbeeld heel anders dan een institutionele belegger. Instanties beheren vaak aandelen in verzekeringsbedrijven, hetgeen praktisch nooit voorkomt bij individuelen. Ook ondernemingen roeren zich op het gebied van aandelen en beleggen. Zij doen dit door bijvoorbeeld te investeren aan de hand van liquide middelen.

Verschillende situaties

Buiten dat zijn er óók verschillende situaties en omstandigheden waarin mensen beleggen. Deze zijn afhankelijk van de doelen. Zo tracht de ene belegger in te schatten wát nu precies de koers wordt over een bepaald tijdsbestek. Anderen maken een verwachting over een zekere marktwaarde. Kapitaal kan op veel manieren geïnvesteerd worden.

Beleggen met CFD’s – wat houdt het in?

Zoals hierboven wordt uitgebeeld bestaan er meerdere manieren waarop individuelen en organisaties kunnen beleggen, allen afhankelijk van de omstandigheden en de voorkeuren en wensen. Eén manier om dit te doen is middels het beleggen in CFD’s – een steeds populairder wordende manier van beleggen.

De basis van beleggen met CFD’s

Een CFD is de afkorting voor Contract For Difference. Het is een methode van beleggers die handelt bij wijzigingen van een bepaalde koers: stijgingen en/of dalingen. Je kunt daarmee inspelen op diverse toekomstige waardes, waaronder grondstoffen en aandelen.

Waarom beleggen met CFD’s?

Beleggen in CFD’s heeft een groot aantal voordelen. Deze manier van beleggen maakt het voor beleggers bijvoorbeeld mogelijk om hoge winsten te behalen zónder dat daar een evenhole inzet tegenover staat. Een ander belangrijk voordeel is dat je op een eenvoudige manier resultaat kunt boeken. Je wordt bijvoorbeeld nooit gedeeltelijk eigenaar van hetgeen de onderliggende waarde is, maar beperkt jouw aandeel alleen tot bepaalde verschillen in waardes. Dat maakt beleggen in CFD’s interessant voor personen die op zoek zijn naar een alternatief op de traditionele manier van handelen.

Risico

CFD’s vormen krachtige instrumenten voor beleggers die op korte termijn resultaat willen zien. Houd er wél rekening mee dat deze vergrote kans op winst óók betekent dat je méér risico neemt. Je handelt namelijk in zogenaamde hefboomproducten.

Beleggen in CFD’s – hoe begin ik er mee?

Beleggen in CFD’s kun je het beste doen bij een broker van betrouwbare aard. Dergelijke partijen bieden namelijk veel voordelen voor onervaren beleggers, waaronder verschillende pakketten die risico’s reduceren, zoals het fenomeen stop-loss order. Houd er ook rekening mee dat CFD’s niet in alle landen verkrijgbaar zijn. De Verenigde Staten hanteert bijvoorbeeld een verbod op CFD’s.

Conclusie

Of je nu wilt beleggen in CFD’s óf wilt beleggen in het algemeen: pas op dat je deze handelingen niet vergelijkt met gokken. Bepaal daarom van tevoren altijd voor jezelf wélk doel je precies voor ogen hebt. Wat wil je voor bedrag ontvangen, op welke termijn en wat wil je met het geld doen? Wanneer dit helder is, wordt de wereld van het beleggen óók duidelijker.

Tip: sluit je, helemaal in het geval van beleggen in CFD’s, aan bij collectieven die faciliteren in deze manier van investeren. Sommige systemen zijn de laatste jaren zelfs genoemd als een garantie voor resultaat. Ook hier geldt: denk aan je eigen wensen en voorkeuren en neem verschillende elementen uit de beleggingswereld in ogenschouw.