Actief of passief handelen op de beurs

handelen op de beurs
Het actief handelen of passief handelen op de beurs vormt een belangrijk verschil, dat niet per se iets te maken heeft met de hoeveelheid tijd die je erin steekt. Je kunt heel actief beleggen, zonder dat je daarmee per se meer tijd kwijt bent dan wanneer je passief zou beleggen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een auto trade system dat veel transacties uitvoert om de markt te verslaan, terwijl je aan de andere kant relatief veel tijd kunt steken in het kopen van een uitgebalanceerd ‘mandje’ met aandelen, gelijk aan bijvoorbeeld de AEX index.

Kopen en verkopen om de markt te verslaan

Het actief en passief handelen op de beurs heeft vooral betrekking op het doel dat je voor ogen hebt. Wil je de markt verslaan en een rendement maken dat hoger ligt dan het gemiddelde, of wil je aan de andere kant zo min mogelijk risico nemen en neem je genoegen met het gemiddelde rendement van de markt? Actief handelen vraagt om een strategie van ‘kopen en verkopen’ op het juiste moment. Je kunt hiervoor een aantal verschillende tactieken gebruiken, waarvan ‘stock picking’ en ‘market timing’ twee bekende vormen zijn.

Stock picking

‘Stock picking’ heeft betrekking op het selecteren van de beste aandelen en richt zich op beleggen, in plaats van speculeren. Je maakt een fundamentele analyse van een onderneming en je denkt bijvoorbeeld goed na over de ontwikkelingen die de markt en de omgeving door zullen maken. Je probeert op die manier na te gaan welke aandelen op dit moment ondergewaardeerd zijn, bijvoorbeeld vanwege het goede potentieel dat een onderneming te bieden heeft. Vervolgens besluit je om te investeren in de bedrijven die de komende tijd waarschijnlijk bovengemiddeld zullen presteren. Slaag je daarin? Dan maak je een rendement hoger dan het gemiddelde van de markt, omdat je de bedrijven die ondergemiddeld presteren links kunt laten liggen.

Handelen op de beurs en Market timing

Daarnaast kun je gebruik maken van ‘market timing’ voor het actief handelen, een vorm die meer aansluit bij het speculeren. Je richt je in dit geval niet zozeer op de bedrijven en ondernemingen in relatie tot de marktontwikkelingen, maar veel meer op het juiste moment om bepaalde effecten aan te kopen. Buy low, sell high; dat is het credo dat hier goed bij past. Door op een voordelig moment effecten aan te kopen kun je die aan de andere kant op een meer winstgevend moment weer van de hand doen. In veel van de gevallen zal je bij ‘market timing’ meer transacties laten uitvoeren, om op korte termijn een aantrekkelijk rendement te kunnen maken.

Passief handelen om de markt te volgen

Wil je aan de andere kant passief handelen om de markt te volgen? Dan is het vooral van belang om voldoende spreiding aan te brengen, binnen de beleggingen of speculaties die je doet. Je kunt wat dat betreft passief beleggen of passief speculeren. Wil je beleggen? Zorg er dan voor dat je belegt in een mix van aandelen, die zowel conjunctureel als geografisch voor veel spreiding zorgen.

Wil je passief speculeren? Je kunt bijvoorbeeld speculeren op een ETF van de AEX index, een tracker die de index als geheel volgt. Je zorgt op die manier automatisch voor een spreiding over de 25 grootste fondsen in Nederland. Het is niet nodig om de verschillende aandelen van de fondsen aan te kopen, in plaats daarvan maak je gebruik van een afgeleide in de vorm van een ETF. Wat dat betreft kun je actief of passief handelen en kun je daarvoor gebruik maken van het beleggen of speculeren, afhankelijk van je specifieke voorkeur.