Goedkoop uit eten gaan

Gaat u wel eens uit eten? En verbaast u zich dan ook wel eens over de hoge prijs die u betaalt wanneer u afrekent? U bent niet de enige! Als u wel eens een dealwebsite gebruikt heeft zoals Groupon dan ziet u dat het ook anders kan. Dealwebsites bieden deals aan waar u minstens 50% korting krijgt. Logisch denkt u nu, want de restaurants verkopen er op deze manier duizenden per dag van. We hebben nu twee scenario’s: of een restaurant vraagt een hoge prijs en verkoopt elke dag een paar menu’s, of een restaurant verkoopt er duizenden en vraagt een absurd lage prijs. Iedereen weet dat een restauranthouder niet kan leven van de verkoop van dealsites alleen. Maar is er dan geen tussenoplossing?

Natuurlijk wel, de oplossing is dynamisch prijzen. Dit houdt in dat een restaurant een kleine korting geeft op dagen dat het rustiger is, en op drukke dagen (meestal in het weekend) geen korting geeft. Dynamisch prijzen zorgt ervoor dat zowel de restaurant eigenaar als de klant het eens zijn over de prijs. Ik zal hier niet ingaan op de technische werking van dit systeem, maar het komt er uiteindelijk op neer dat hetzelfde manier voor verschillende prijzen wordt verkocht, zodat het restaurant altijd goed bezet is. Klinkt logisch toch?

Op het moment dat u uit eten wilt kunt u dus kiezen voor een dynamische prijzen platform. Dat is een website die een overzicht geeft van de prijzen die restaurants op verschillende dagen gebruiken. Het werkt op dezelfde manier als bij het boeken van een hotel! Simpel toch?

Helaas is het op dit moment nog niet door heel Nederland mogelijk om een restaurant te boeken op basis van een dynamische prijs. Niet elk restaurant weet van het bestaan van dit systeem, en dit fenomeen heeft natuurlijk tijd nodig om door te dringen. Een van de grootste websites waar u uit eten kunt gaan op basis van dynamische prijzen is Fastpricing. Fastpricing is op dit moment pas in enkele steden beschikbaar. Als u in Heerlen uit eten wilt gaan is het binnenkort al mogelijk om gebruik te maken van dynamische prijzen.