Versterken van je geluidskwaliteit met een soundbar

Soundbar
Met de komst van beeldtechnieken zoals 4K, 3D en recenter HDR en OLED is de kwaliteit van TV’s op het gebied beeld in sneltreinvaart enorm toegenomen. In ongeveer een zelfde tempo is de kwaliteit van het geluid van TV’s achteruit gegaan. Dat is jammer en waarschijnlijk zeer herkenbaar. Actiefilms waarbij de ontploffingen van het scherm spatten, maar klinken alsof een pak hagelslag leeggeschud wordt. Maar niet met een soundbar!

Klankkast
De boosdoener? De platte TV. Deze kan enorm veel dingen in dat compacte, althans platte, formaat. Één ding waar die vorm direct invloed op heeft is jammergenoeg het verminderen van het geluid. Immers is daarvoor een klankkast nodig, en dat heeft een LED TV niet, laat staan een nog plattere OLED TV.

De soundbar

Oplossingen zijn er genoeg, maar de meest ideale is waarschijnlijk de soundbar. Een rechthoekige balk van ongeveer een meter breed en een paar centimeter hoog en diep. Daarbij komt vaak een wat blokvormige kast, de subwoofer. Het team van subwoofer en soundbar zorgt tesamen voor een betere home cinema ervaring. Door de focus op geluid is ook de klankkast hiervoor geoptimaliseerd.

Stemmen worden duidelijker
Bij een TV zitten de speakers vaak aan de achterkant van de TV, zodoende kan het frame zo smal mogelijk blijven. Een nadeel hiervan is natuurlijk dat het geluid door weerkaatsing via de muur naar je oor moet bewegen. Niet de meest ideale situatie. Een soundbar wordt gemonteerd onder een TV en heeft zijn speakers gericht naar de TV kijker. Hierdoor zullen stemmen veel duidelijker en helderder klinken.

Muziek wordt muziek, explosies worden explosies
De subwoofer zorgt voor de lage tonen. Vooral deze lage tonen hebben veel meer klankkast nodig en simpelweg ook gewoon grotere speakers. Dit is een van de redenen waarom stemmen op moderne televisies nog redelijk overeenkomen, zij het minder duidelijk, maar explosies en zware geluiden niet. Een gemiddeld concert klinkt alsof iedereen in een conservenblikje zit opgesloten. De subwoofer zorgt voor de ‘volheid’ van het geluid. Hierdoor klinken actiefilms tenminste weer als actiefilms.

Waar op te letten?

Omdat bij het gebruik van een soundbar twee apparaten ieder een functie uitvoeren, de TV het beeld en de soundbar het geluid, moeten deze goed samenwerken. Een nadeel wat hierbij kan voorkomen is het niet-synchroon lopen van beeld en geluid. Oftewel het Kung-Fu genre probleem, je hoort iemand iets zeggen, maar de lippen bewegen nog niet.

Een soundbar die beschikt over ARC heeft vaak een mogelijkheid om dit te ‘syncen’. In simpele termen komt dit erop neer dat de TV vertelt aan de soundbar hoe lang deze nodig heeft om het beeld te tonen en de soundbar daarom een aantal milliseconden wacht met het geluid laten horen. Een voorbeeld van een soundbar met ARC is de HEOS HomeCinema van Denon.

Een ander punt om op te letten is of je een soundbar eventueel ook voor muziek kunt gebruiken. Omdat het apparaat wel wat ruimte inneemt, kan het nogal druk gaan ogen wanneer je ook nog normale speakers in je huiskamer moet neerzetten om muziek af te spelen. Veel soundbars hebben daarom mogelijkheden tot het aansluiten van externe bronnen, het gebruik van Bluetooth of eventueel ook streaming muziekservices.

Een laatste, wat meer esthetisch punt, om op te letten is het formaat van de soundbar. De meeste zijn ontworpen met het oog op het gebruik van een TV met een schermdiagonaal van minimaal 40 inch. Afhankelijk van het formaat van je TV zou het dus kunnen zijn dat het niet helemaal lijkt te passen. Meet de breedte van je TV dus op voordat je gaat shoppen.

Overige opties
Mocht een soundbar niet helemaal jouw optie zijn dan kun je ook nog kijken naar een complete home cinema installatie, of het geluid naar je stereo doorsturen.