Soms heb je al jaren goede speakers in huis staan. En van een mooie set speakers neem je niet graag afscheid, dat is ook vaak niet zo snel nodig. Echter is het wel fijn dat je van moderne technieken kunt genieten, wat helaas niet altijd gaat met een wat oudere versterker. Vandaar kijken we in dit artikel naar een mogelijke oplossing: een wifi versterker.
Muziekdragers
Muziekdragers zijn over de afgelopen jaren enorm veranderd. Waar vijftien jaar geleden misschien nog wel een minidisc gebruikt werd, was CD nog zeer veelgebruikt. Met de entree van de iPod kwam hier echter snel verandering in. MP3 oftewel digitale (gecomprimeerde) muziek deed zijn intrede. Dit verplaatste zich daarna snel van gebrande CD’s naar muziek op computer en uiteindelijk vanuit de cloud met diensten zoals Spotify.
Speakers bleven speakers
De CD speler werd vervangen door computer, die werd vervangen door smartphone en een jack kabel, maar speakers bleven gewoon staan. Immers krijgen deze nog altijd hetzelfde analoge signaal vanuit een versterker. Goede speakers gaan ook een eeuwigheid mee, en hoeven niet snel vervangen te worden.
Dus de kan is aanwezig dat je in deze situatie zit: je hebt goede speakers maar je mist het gebruiksgemak op je versterker.
De opties
Je hebt natuurlijk de optie om je gehele installatie te vervangen door een compleet multiroom audio systeem, maar dat is zonde van je speakers (mits die ook aan vervanging toe zijn).
Een andere en waarschijnlijk betere optie is om simpelweg je versterker te vervangen. Deze kun je vervangen door een wireless exemplaar. Zo’n draadloze versterker heeft als voordeel dat je je bestaande speaker gewoon kunt blijven gebruiken.
Daarnaast kun je waarschijnlijk ook nog gewoon je CD-speler eraan koppelen en dus nog steeds blijven luisteren naar de zorgvuldig opgebouwde collectie muziek.
Het grote voordeel
Het grote voordeel zit hem echter in de enorme opties die online diensten bieden. Door het gebruik van een wifi versterker kun je onder andere gebruik maken van:
– Duizenden online radiozenders;
– Spotify, Tidal, Deezer, Soundcloud;
– Muziek op je eigen netwerk, smartphone of computer;
– En eventueel. Bluetooth.
Wat kost het?
Doordat je niet je gehele systeem hoeft te vervangen, blijven de kosten binnen de perken. Je kunt immers nog steeds gebruik maken van je speakers, kabels (ook al slijten die wat harder, en wil je die misschien wel vervangen), CD-speler, etc. Voor enkele honderden euro’s kun je dus de komende jaren weer vooruit, met alle gemakken die je je maar kunt wensen.
Een goed voorbeeld van een wifi versterker is de versterker van HEOS, de AMP. De HEOS AMP doet precies wat je van een versterker mag verwachten. Hij heeft genoeg power om ook je grote vloerstaanders aan te sturen, en heeft genoeg features aan boord. Zo heb je naast de hierboven genoemde functies ook ondersteuning voor hi-res audio.
Multiroom
Daarnaast is het ook onderdeel van een multiroom systeem. Veel draadloze versterkers kunnen in een ‘merkeigen’ netwerk van apparaten worden opgenomen. Dit wil in principe zeggen dat je op meerdere plekken in huis muziek af kunt spelen en aan kunt sturen. Zet je bijvoorbeeld nog een wifi speaker van hetzelfde merk in de keuken neer, dan kun je ook daar gelijktijdig van dezelfde muziek genieten.
Bediening
Uiteraard gaat de bediening tegenwoordig allemaal via een app op je telefoon. Hiermee stel je het volume in, regel je de balans, hoge en lage tonen. Daarnaast kunt je hiermee ook je bronnen kiezen en muziek bedienen. Zoeken naar de afstandsbediening is dan ook meteen verleden tijd.
Kortom
Indien je dus nog een goed paar speakers hebt, waar je niet graag afstand van doet, maar je set voldoet gewoonweg niet maar aan de eisen die je vandaag hebt, dan is een wifi versterker een uitkomst. Het is geen enorme aanslag op je budget, biedt je een enorm scala aan connectiviteit, en je hoeft niet meteen nieuwe speakers te kopen.