Een streepjescode, hoe werkt het

Een streepjescode is een code die bestaat uit streepjes. Heel erg logisch, maar hoe werkt dat nou? Het geheel zijn een aantal streepjes met een getal eronder. De getallen die eronder staan die zijn er eigenlijk voor de sier, want als er gescand wordt, kijkt die computer echt niet naar de getallen. Maar waarom staan ze er dan? Als het apparaat dat de code moet scannen niet werkt, of niet meteen werkt, kan iemand die toch wil weten wat de bijbehorende gegevens zijn even de getallen intypen. De bijbehorende gegevens in de supermarkt zijn bijvoorbeeld wat voor een product het is, bijvoorbeeld een stuk kaas. Buiten dat is de prijs erin verwerkt, kun je ook van de code aflezen van welk land het product komt. Een code die begint met 87 komt bijvoorbeeld uit Nederland of België.

Maar de code die verschijnt niet vanzelf. Ieder bedrijf heeft ook een eigen code. Die kun je gewoon kopen. Voor elk product is er een andere code. Want niemand wil met een broodje aan de kassa staan, waarbij je ineens een heel hoog bedrag moet betalen omdat de code niet klopt. Maar deze code wordt bij het bedrijf zelf erop geprint. Als printen niet wordt uitbesteedt, staat er een codeersysteem in het bedrijf wat ervoor zorgt dat er op de juiste verpakking op hoge snelheid de juiste code staat.

Deze codeer printer moet heel erg snel werken, omdat het pas erop geprint wordt als de verpakking helemaal geprint is. Een code is niet heel erg veel werk, dus het is binnen een paar seconden voor er weer 20 codes geprint zijn. Als deze printer niet goed werkt, kan er dus veel mis gaan qua gegevensverwerking. Gelukkig zijn er veel goede merken van deze printers dus er is keuze genoeg en het is de moeite waard om te zoeken welke de beste is voor een bedrijf.