Inzicht in het plannen van een multiroom audio

Multiroom audio
Ben je al plannen aan het maken om thuis een multiroom audio systeem te installeren? Dan wil je goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden, en net zo goed natuurlijk de onmogelijkheden. Hier vind je de belangrijkste punten om in de gaten te houden bij de aanschaf van multiroom audio.

Wat is multiroom audio?

De belangrijkste eigenschap zit al in de term multiroom zelf, meerdere kamers. Nu kon je natuurlijk altijd al muziek afspelen in meerdere kamers, maar daar kan je dan ook meerdere draagbare radio’s, hifi-sets, of minisetjes voor nodig.

Een goed multiroom audio systeem kan overal in huis geplaatst worden mits er maar een internet verbinding is. Dat kan dan draadloos of bekabeld zijn. Elke multiroom speaker kan vervolgend bediend worden via een app en kan zo zelfstandig muziek afspelen. Maar wat is dan belangrijk om in de gaten te houden? Het komt onder andere neer op deze aspecten:

  1. Geluidskwaliteit;
  2. Connectiviteit;
  3. Prijs;
  4. Uitbreidingsmogelijkheden.

1. Geluidskwaliteit

Audio apparatuur koop je natuurlijk voor een belangrijk ding: audio. Oftewel geluid, en de kwaliteit ervan moet dus ook goed zijn. Er zijn enorme veel multiroom speakers op de markt en daardoor kan de kwaliteit enorm verschillen.

Voor de geluidskwaliteit is het belangrijk om te kijken naar de grote van de ruimte waar je elke specifieke speaker wilt plaatsen. Immers is het voor een grote kamer belangrijk dat de kamer qua volume ook gevuld kan worden, of dat er eventueel meerdere te bundelen zijn tot een stereopaar.

Uiteraard is smaak qua geluid redelijk persoonlijk, het is dan ook altijd aan te raden om een keer naar de winkel gaan om te luisteren. Er zijn ook fabrikanten die een speaker een x aantal dagen op proef geven.

2. Connectiviteit

Een groot voordeel van veel multiroom audio speakers is mogelijkheid van muziek uit de cloud halen. Veel speakers maken dan ook verbinding met diensten zoals Spotify, Deezer, Tidal, Apple Music, Soundcloud, TuneIn, etc. Het aantal diensten verschilt nogal per fabrikant. Ben je dus een fervent Deezer gebruiker, zorg dan ook dat je een merk kiest dat kan verbinding met deze dienst.

Naast diverse online diensten hebben veel multiroom systemen ook de mogelijkheid om muziek vanaf PC, netwerk, smartphone, USB of externe bron af te spelen.

3. Prijs

De prijzen gaan van heel goedkoop, enkele tientjes, tot extreem duur met enkele duizenden euro’s per speaker. Bij een multiroom systeem moet je niet alleen kijken naar de prijs per speaker, maar ook naar het totaal van je setup. De kosten kunnen natuurlijk snel oplopen wanneer je in je woonkamer twee speakers wilt bundelen, een speaker in de keuken wilt, een in de slaapkamer en misschien nog een soundbar voor de televisie.

4. Uitbreidingsmogelijkheden multiroom audio

Zoals je het hierboven als ziet multiroom audio wil vaak zeggen een uitgebreid systeem. Wanneer je dat nog niet meteen wilt, zou het altijd in de toekomst nog kunnen. Houdt er dus rekening mee dat wanneer je de keuze maakt voor een merk je geen speakers van een ander merk in hetzelfde ecosysteem op kunt nemen.

Mogelijke uitbreidingsopties zijn onder andere het toevoegen van een soundbar voor je TV. Een speaker met een accu die mee de tuin in kan. Compacte speakers voor in de studiekamer, en ga zo maar door. Misschien heb je zelfs wel een uitgebreide hifi-set die je niet zomaar weg wilt doen. Ook deze kun je bij sommige merken integreren in het multiroom systeem. Een voorbeeld van een systeem met redelijk wat uitbreidingsmogelijkheden is HEOS by Denon.

En nu de multiroom audio keuze

Deze keuze is aan uiteindelijk persoonlijk, maar je hebt nu in ieder geval wat richtlijnen om rekening mee te houden. Daarnaast ga vooral een keer luisteren in de winkel of probeer wat speakers thuis, immers geluid blijft toch het belangrijkste.

Neem ook vooral een lijstje mee met muziek die je graag zelf luistert, daarvan weet je hoe het moet klinken en dan kun je ook makkelijker oordelen hoe de speakers klinken. Nog een voordeeltje, aangezien de muziek toch al online staat hoef je geen CD mee te nemen naar de winkel.