“Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?” is voor menigeen een vaakgehoorde uitspraak. Gelukkig is het een uitspraak die steeds meer van toepassing lijkt te zijn in het tijdperk van “The Internet of Things”. Het gegeven dat we altijd en overal verbonden zijn met internet heeft enorm veel alledaagse taken drastisch veranderd. Taxi’s regelen, boodschappen doen, vakantieadresje, een relatie vinden, het kan tegenwoordig allemaal op of via internet. Zo is ook het luisteren van muziek stevig aan verandering onderhevig.
Gemak
Gelukkig is het luisteren van muziek de laatste jaren steeds makkelijker geworden doordat we overal toegang hebben tot internet. Daarnaast is het aanbod van muziek natuurlijk ook verschoven. Waar we eerst alles op CD, of daarvoor nog op een cassette hadden, is die fysieke muziekdrager aan het verdwijen. Met de komst van muziekdiensten in de cloud hebben we toegang tot muziek zonder de noodzaak van een muziekdrager. Naast de locatie waar muziek wordt opgeslagen, is ook de apparatuur die we gebruiken om muziek mee te luisteren flink aan het veranderen.
De apparatuur
Waar de gemiddelde audio set in het begin van dit millennium nog een stevig boekwerk aan instructies met zich meebracht, gevolgd door een minstens even zo dik pakket aan kabels en stekkers, zo makkelijk kan het nu. De verlossers zijn namelijk op het podium verschenen; draadloze speakers.
Nu zijn er al jaren draadloze speakers op de markt. Echter ging het in de beginjaren vooral om het vermijden van de audiokabel tussen hifi set en speakers. Er werd dan vaak gebruik gemaakt van infrarood signalen. Het draadloos van toen is echter niet hetzelfde als het draadloos van nu. Met de draadloze mogelijkheden van vandaag kan de hele hifi set naar de zolder. Immers is een CD lade niet meer nodig evenals een cassettedeck of apart tuner gedeelte. Door alle mogelijkheden die een netwerkverbinding kan bieden wordt apparatuur slimmer en compacter.
Slimme draadloze speakers
Draadloze speakers kunnen bijna alles zelf. Ze halen je favoriete muziek van het internet of een locatie in je thuisnetwerk. Het enige dat nog bij die draadloze speakers komt kijken is het bedienen van een app op je smartphone of tablet.
Installeren
Het installeren van een speaker is vaak nog sneller gedaan dan het kopen van een speaker. Om een voorbeeld te geven van het installatieproces nemen we een HEOS speaker van Denon. Het enige dat je moet doen is een app installeren, stekker in het stopcontact, je wifi wachtwoord invoeren, de muziek uitkiezen die je wilt horen en de speaker begint met afspelen.
De mogelijkheden
Zo gezegd, zo gedaan. Alle muziek die je in je Spotify-afspeellijst (of een afspeellijst van een andere dienst) hebt staan kan direct worden afgespeeld. Het mooie is ook nog dat een draadloze speaker dit zelf van internet streamt en dus geen continu verbinding met je smartphone nodig heeft, zoals bij een bluetooth verbinding. Je accuduur hoeft er dan ook niet onder te lijden.
Natuurlijk luister je niet vaak in je eentje naar muziek. Ook daar is bij de meeste draadloze speakers aan gedacht. Iedereen in jouw netwerk met de app kan het apparaat namelijk bedienen. Zo kun je dus om beurten muziek afdraaien. Nu kan dat ooit tot discussie leiden en misschien wel tot ruzie. Mocht dat zo zijn dan kun je ook op andere draadloze speakers in het netwerk, maar bijvoorbeeld wel in een andere kamer, verder gaan met muziek afspelen.
Je raadt het al, overal in huis waar maar een draadloze speaker staat dezelfde muziek draaien kan ook. Superhandig in het geval van een feestje. Of als je niet stil kunt zitten en continu door huis loopt,.. of danst.
Kortom met draadloze speakers in huis heb je altijd muziek binnen handbereik. Immers de afstandsbediening heb je al in je broekzak zitten.