Audiovisuele middelen in het onderwijs

Het gebruik van audiovisuele middelen in het onderwijs is niet meer weg te denken. Steeds vaker worden klaslokalen voorzien van smartboarden. Deze boarden, ook wel digiborden genoemd, werken in combinatie met software en een beamer. Op het bord kan worden geschreven, maar deze kan ook dienst doen als scherm om bijvoorbeeld websites via internet te tonen, filmpjes of ander lesmateriaal.

Het oude grijze krijtbord is bijna uit het beeld verdwenen. Dat wordt zowel door de leraar als door de leerlingen als zeer prettig ervaren. Een smartboard heeft veel meer mogelijkheden en doordat er ook bewegend beeld mogelijk is kan de leraar de interesse en concentratie van leerlingen langer vasthouden.

De touch screen

De touch screen is de opvolger van het digibord cq. smartboard. Hiervoor is geen beamer nodig. Eigenlijk is een touch screen een groot beeldscherm. De lichtbron zit in het scherm zelf, vandaar dat de beamer hier niet meer nodig is. De schermen zijn interactief, dat wil zeggen je kunt ze ook bedienen met een vinger of een pen. Het is zelfs mogelijk dat er meerdere personen tegelijkertijd gebruik maken van een touchscreen. En dat maakt leren nou eenmaal spannender en dus leuker.

Beeld en geluid optimaal aanwezig in het onderwijs

De scholen zijn een van de instellingen die het intensiefst gebruik maken van audiovisuele middelen. We hebben het dus niet alleen maar over een smart-board, maar ook beamers in lerarenkamers, een omroepinstallatie en een geluidsinstallatie zit in de uitrusting van de scholen van nu. Een nieuwe vorm van audiovisueel leermiddel is de simulator. Deze wordt vaak gemaakt Vooral bij opleidingen waar de theorie lastig in praktijk kan worden geoefend, denk hierbij bijvoorbeeld aan de scheepvaart, is een simulator een perfecte manier om te oefenen. Er worden ook simulatoren met een videowall gemaakt. Ook leerlingen vinden de oefeningen in een simulator erg leuk en leerzaam. Met audiovisuele middelen is een simulator goed te bouwen, er wordt dus steeds vaker gebruik van gemaakt. Bij Faas audiovisuele dienstverlening kunt u deze artikelen kopen of huren.