Het beroep van een verzorgende ig is zeer veelzijdig en uitdagend. Een verzorgende ig ondersteund mensen in hun huishouding en met hun persoonlijke (medische) verzorging. Het type patienten wat je tegen komt loopt sterk uiteen. Wat een verzorgende ig voornamelijk tegen komt zijn ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Dit is de primaire doelgroep waar een deel van niet in staat is om zelf voor zijn/haar eigen zorg te voorzien. Een verzorgende begeleid deze doelgroep. Het doel is om deze patienten zelfreddend te maken op het gebied van zorg.
Werkzaamheden van een verzorgende
Een verzorgende ig ondersteunt in alle vormen van zorg. Hierbij kan men denken aan huishoudelijke taken zoals bedden verschonen en helpen met aankleden. Daarnaast dient de verzorgende medicijnen toe aan patienten. Ook adviseert de verzorgende zijn of haar patienten over persoonlijke verzorging en medicijngebruik. Als laatste voert een verzorgende ook lichte medische handelingen uit zoals het aansluiten van een katheter.
De opleiding tot verzorgende ig
Een verzorgende IG kan men worden door hiervoor een opleiding te doen. Deze opleiding is op het mbo en enkel op niveau 3. Wie een niveau 2 opleiding wil doen kan terecht op de opleiding hulp in de zorg. Wie een niveau 4 opleiding wil doen kan overwegen op aan een opleiding tot verpleegkundige te beginnen.
De opleiding verzorgende ig duurt ongeveer 3 jaar en wordt aangeboden via een BOL en een BBL leerweg. BOL en BBL zijn 2 type leerwegen in het mbo die de mate van praktijk bepalen. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Met een BBL opleiding combineert men werken en leren. De verzorgende gaat dan als leerling verzorgende aan de slag bij een zorgaanbieder. De leerling werkt dan ongeveer 4 dagen per week en gaat 1 dag per week naar school. Tijdens de opleiding verzorgende krijgt men verschillende modules en vakken. Zo leer je over anatomie, wondzorg, het toedienen van medicatie en het controleren van vitale functies.