Ziekte van crohn

De ziekte van  crohn is een slopende ziekte met ernstige symptomen die een enorme impact hebben op de kwaliteit van het leven. Door een overdreven immuun-reactie tegen lichaamseigen bacteriën, krijgt de patiënt een darmontsteking.

  • Mogelijke bijwerkingen zijn onder ander:
  • Vermoeidheid
  • buik en maagkrampen
  • ontstekingen in het lichaam
  • Koorts
  • Er kan een littekenweefsel ontstaan door de vernauwingen in de darmen. Hierdoor kan de patiënt ontlastingsklachten ontwikkelen. Bij ernstige schade kan er zelf een complete afsluiting bij de darmen ontstaan.

Meer over Ziekte van crohn!

Deze bacterie verplaatsen zich tussen de cellen van de darmwand, daarmee worden de antigenen van deze bacteriën  worden gepresteerd aan  de T-cellen die om hen buurt over geactiveerd worden. De T-cellen vallen de bacteriën in alle macht aan , en dit veroorzaakt een ernstige schade aan het naburige darmweefsel. De stervende cellen maken extra stoffen aan die de immuunrespons nog versterkt.

Moleculair biologen  hebben ondanks ontdekt dat de beschadiging van het darmweefsel, behandeld kan worden met een speciaal gewijzigd bacterie. Deze bacterie maakt een krachtig signaal moleculen aan dat IL-10 heet. IL-10 verhinderd T-cel activatie en geeft opdracht aan de T-cellen om zelf het bijkomend Il-10 aan te maken.

Er is geen immuun respons meer tegen de darmwand en dan kan de darm weer genezen. Wereldwijd zijn er Crohn patienten te vinden, In de Benelux heb je de Crohnwijzer. Dit is een website die zich specialiseert in mogelijke manieren om met de ziekte van crohn te kunnen leven.

Crohnwijzer

Wekelijks komen er nieuwe publicaties omtrent de ziekte en kan je een registratie op ons forum aanmaken om jouw ervaringen met andere te delen.

Geen van de adviezen of informatie mag de raad van een arts vervangen, wij delen slechts eigen ervaringen met onderzoeken die wij over het onderwerp vinden, raadpleeg dus altijd een arts alvorens je iets toepast!