Wist je dat de gemiddelde Nederlander een tekort aan eiwitten heeft? En dat terwijl het menselijk lichaam voor het grootste gedeelte uit eiwitten bestaat. In dit artikel leg ik uit wat de functie van eiwitten zijn, waarom de gemiddelde Nederlander een tekort aan eiwitten heeft en hoe je zelf dit tekort kan oplossen.
Functies van eiwitten
Eiwitten wordt ook wel proteïne genoemd. Dit betekent letterlijk: het eerste voedingsmiddel. Spieren, botten, pezen en organen bestaan uit eiwitten. Je lever kan zijn werk niet goed uitvoeren als er een tekort is aan eiwitten. De enzymen die werkzaam zijn in de lever, zijn namelijk allemaal opgebouwd uit eiwitketens. Ditzelfde geldt ook voor hormonen en neurotransmitters. Hoe gezond je hormoonhuishouding is, hangt dus ook grotendeels af van de hoeveelheid eiwitten die je binnen krijgt.
Waarom een tekort aan eiwitten?
Sinds het bestaan van de landbouw zijn we in de westerse maatschappij steeds meer koolhydraten gaan eten, ten koste van de eiwitten. Dat heeft ervoor gezorgd dat de balans in macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) compleet is zoekgeraakt. De verhouding in het dieet van de oermens tussen eiwitten, koolhydraten en vetten was 30% eiwitten, 30% koolhydraten en 40% vetten. Anno de 21ste eeuw is de verhouding 15% eiwitten, 55% koolhydraten en 30% vetten. Mede dankzij deze scheve verhoudingen, stijgt het aantal chronisch zieke mensen ontzettend hard. Denk aan een verhoogde bloeddruk, een trage schildklier, diabetes type 2 en obesitas.
Hoeveel eiwitten heb je nodig?
Concreet heb je ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 80 kilo heeft dus zeker 80 gram eiwit per dag nodig. Doe je aan krachttraining en wil je snel spiermassa ontwikkelen, dan kan je zelfs de hoeveelheid eiwitten verdubbelen.
Hoe het tekort aan eiwitten oplossen
Het is niet voor niets dat een eiwitdieet vaak zo ontzettend goed helpt om af te vallen. Je heft hiermee namelijk het tekort aan eiwitten op, waardoor het lichaam beter kan gaan functioneren. Aan de andere kant zal je door het verhogen van je eiwitten, ook minder koolhydraten eten. Minder koolhydraten zorgt ervoor dat de vetverbranding weer actief wordt. Een eiwitdieet volgen is dus één methode om je tekort op te lossen. Alleen raad ik niet aan om je eiwitgehalte met shakes, proteïne bars en andere poeders op te krikken. Het beste advies is om meer eiwitrijk voedsel te eten. Denk hierbij aan vrije uitloop eieren, kabeljauw, kip, haring, champignons en avocado.