Vlaggen met de Nederlandse vlag: hoe zit dat nou eigenlijk?

Nederlandse vlag kopen
Denk je erover na om een Nederlandse vlag aan te schaffen? Maar heb je eigenlijk geen idee wanneer dit mag? En wat de regels hiervoor zijn? In deze blog vertel ik je meer over het vlaggen.

Vlag regels voor Rijksgebouwen

Wist je bijvoorbeeld al dat burgers, bedrijven en organisaties de vlag het hele jaar mogen uithangen? Dit geldt trouwens niet voor vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Alleen Rijksgebouwen moeten zich aan de regels houden. Hieronder een aantal dagen waarop overheidsgebouwen de vlag uithangen:

31 januari: Verjaardag prinses Beatrix
5 mei: Bevrijdingsdag
Laatste zaterdag in juni: Veteranendag
7 december: Verjaardag prinses Catharina-Amalia
15 december: Koninkrijksdag

Deze regels dienen als richtlijn voor burgers, bedrijven en organisaties. Als burger of bedrijf kun je dus geen boete krijgen wanneer je vlagt op de verkeerde momenten.

Nederlandse vlag gebruiken en Vlag regels

Houd wel rekening met de gebruiken en regels voor het uithangen van de vlag. Zorg ervoor dat een gehesen vlag nooit de grond raakt of het verkeer hindert. Dit kan namelijk voor veel overlast zorgen. Misschien is het je ook wel eens opgevallen dat er niet wordt gevlagd tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wanneer je ervoor kiest om een vlag ‘s nachts wel te laten hangen, dan is het een gewoonte om de vlag goed te verlichten. Dit zorgt er ook weer voor dat de kleuren van de vlag goed zichtbaar zijn.

En de oranje wimpel dan?

Hoe zit het dan met een oranje wimpel? De oranje wimpel kun je aan de vlaggenmast hangen met bijvoorbeeld Koningsdag. Ook met de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje is dit toegestaan.

Bestel je vlag bij Dekker Vlaggen!

Ben jij op nog op zoek naar een Nederlandse vlag van uitstekende kwaliteit? Breng dan meer kleur in je tuin met de Nederlandse vlaggen van Dekker Vlaggen. Je kunt hier ook terecht voor allerlei wimpels en vlaggenmasten. Bekijk snel hun aanbod!