Uitvaartwensen: weet jij wat je wilt?

De dood is een onderwerp waar weinig mensen graag over praten. Toch is het wel een belangrijk onderwerp, want vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd. Weet jij wat je wilt als het op je uitvaart aankomt? En hoe maak je dit bespreekbaar?

Wat zijn uitvaartwensen?
Heel simpel gezegd: uitvaartwensen zijn alle wensen die je rondom een overlijden kunt hebben. Wil je begraven worden of gecremeerd? Maar ook: welke kleding wil je aan, in wat voor een soort kist moet je begraven worden en welke hapjes moeten er geserveerd worden na de plechtigheid? En heb je al nagedacht over de bloemen? Uitvaartwensen gaan van heel praktische zaken tot aan emotionele wensen zoals wie jij graag op je afscheidsplechtigheid ‘ziet’. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen wensen hebt als het op je eigen uitvaart aankomt, maar het kan nabestaanden helpen in hun rouwverwerking als zij op de hoogte zijn van wat jij graag wel of niet wilt.

Uitvaart bespreekbaar maken
Het hoeft helemaal niet zwaar en verdrietig te zijn om dit onderwerp aan te snijden. Kies altijd een moment waarop jij en (een paar van) de belangrijkste mensen in je leven samen in een privé-situatie verkeren. Een dergelijk gesprek kan namelijk als onprettig worden ervaren als je je in een openbare ruimte, zoals een restaurant, begeeft. Er zijn verschillende manieren om dit gesprek te beginnen. Je kunt gelijk met de deur in huis vallen en zeggen dat je hebt nagedacht over begraven of cremeren, en dat je dit graag kenbaar wilt maken. Een andere mogelijkheid is een mooi liedje opzetten en zeggen: “Dit zou ik graag op mijn uitvaart horen.” Op deze manier heb je ook een ingang om op verder te gaan. Er zijn natuurlijk nog veel meer andere opties, maar probeer aan te voelen wat voor jou en je geliefden het beste werkt. Eigenlijk is niets verkeerd als iedereen maar op zijn gemak is.

Rouwrituelen
Het kan ook zo zijn dat jij waarde hecht aan rituelen die niet alledaags zijn voor anderen. Omdat Nederland qua samenstelling verandert, veranderen ook de rouwrituelen, dat is een feit. In de praktijk ervaren mensen dat zorginstellingen en uitvaartondernemers hier nog niet altijd op ingesteld zijn. Ook daarom is het van belang dat een onderwerp als uitvaartwensen besproken wordt, omdat men nog veel van elkaar kan leren op dit gebied. Als de dood wat meer bespreekbaar wordt gemaakt, zal dit uiteindelijk een positieve bijdrage leveren aan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een Marokkaanse of Hindoestaanse uitvaart. Iedereen heeft tenslotte de behoefte om op eigen wijze afscheid te nemen.