Ooglaseren: de fabels en feiten

Als opzoek gaat naar informatie over het laseren van je ogen zul je veel verschillende verhalen tegen komen. Ook zul je zien dat de één een compleet ander beeld heeft bij ooglaseren dan de ander. Doordat mensen zulke verschillende verhalen lezen ontstaan er veelal fabels over het ooglaseren. Hieronder hebben we er een aantal onder de loep genomen om ze te ontkrachten.

Iedereen kan zich laten ooglaseren

Bij het ooglaseren gaat men er gauw vanuit dat iedereen geschikt is voor een ooglaser behandeling. Dit is echter helemaal niet waar. Er zijn een aantal zaken waardoor men niet in aanmerking kan komen voor een ooglaser behandeling, dit kan zijn door factoren bij het oog maar ook daaromheen spelen een aantal zaken mee zoals leeftijd en bijvoorbeeld wanneer u zwanger bent. Al eerder op deze website heb ik hier een post aan besteed, deze kunt u hier terug vinden: Wanneer ben je geschikt voor een ooglaserbehandeling?

Ooglaseren is erg pijnlijk

Dit is een fabel die vrij snel uit de wereld kan worden geholpen. Ooglaseren doet geen pijn. Wel kan het zo zijn dat u na afloop van de ooglaser behandeling wat irritatie kan hebben. Ook kan het zo zijn, maar dit verschilt per persoon, dat u last heeft van de klemmen die ze op uw ogen plaatsen om uw ogen open te houden. Tijdens de ooglaserbehandeling worden uw ogen verdoofd en zult u geen last hebben van de behandeling zelf.

Er wordt vaak gezegd dat men wel wil ooglaseren maar dat het veel te duur is. Nu heeft ‘duur’ sowieso bij iedereen andere betekenis maar toch zijn er een paar overwegingen die u mee moet nemen wanneer u kijkt naar een ooglaserbehandeling. Want wellicht is het toch niet zo duur als u dacht.

U zult de kosten terug verdienen

Al eerder in een post heb ik er wat meer aandacht aan besteed maar u kunt in de meeste gevallen uw ooglaser kosten binnen 10 jaar terug verdienen. In het kort gezegd: wat u in de aankomende 10 jaar zal besteden aan contactlenzen of brillen zal evenveel of meer kosten dan de kosten van een ooglaseren behandeling.

Vergoeding ooglaseren

Wat veel mensen vergeten is dat verzekeringen een ooglaser behandelingen deels willen verzekeren. Niet elke verzekering doet hieraan mee, en ook moet u waarschijnlijk kijken naar uw aanvullende voorwaarde maar het is de moeite waard. Voor een volledig overzicht heb ik een post gemaakt over de ooglaser vergoedingen.

Ooglaseren kan in veel gevallen uw zichtproblemen verhelpen maar niet in alle gevallen. Bij zowel glaucoom als staar is het niet mogelijk om dit op te lossen met een ooglaserbehandeling. Wel is het mogelijk om dit met een lensimplantatie te verhelpen.

Het ooglaseren is gevaarlijk

Waarschijnlijk een van de meest uitgesproken fabels gaat over het risico van een ooglaserbehandeling. Er wordt gauw gezegd dat het ontzettend veel risico’s met zich meeneemt. Niks is minder waar, ooglaseren brengt wel degelijk risico’s met zich mee maar dat ligt niet hoger dan elke andere behandeling, een operatie neemt nou eenmaal risico’s met zich mee. Omdat u zo weinig mogelijk risico’s wil lopen met uw ogen raden wij u daarom ook aan om een goede kliniek te zoeken. Kijk niet al teveel naar de kosten maar denk ook na over het feit dat het over uw ogen gaat. Een gewaarschuwd mens telt dan ook voor twee.