Motorolie 15W40 bij verversen zorgt voor een lager verbruik

Motorolie 15W40
De meeste dieselmotoren rijden op motorolie 15W40. Deze oliesoort voldoet aan alle normale klimaateisen die je in Nederland tegenkomt en draagt bij aan een lager verbruik. Mits, en daarmee help je de olie, de auto regelmatig zijn beurt krijgt en de olie regelmatig ververst wordt. Als automobilist krijg je al bij jouw rijlessen het advies om regelmatig het oliepeil te controleren. Daarbij gelden drie eenvoudige, maar uiterst belangrijke regels.

1. Is het peil te laag, vul dan bij.
2. Te veel olie is net zo slecht voor de motor als te weinig.
3. Gebruik de oliesoort die in de motor is. Hoe weet je dit? De garage kan antwoord geven. Je kunt het zien in het onderhoudsboekje en soms hangt er een labeltje aan het stuur. Waarop staat welke olie gebruikt is en wanneer de volgende grote beurt gedaan moet worden.

Motorolie 15W40 en de filters

Bij gebruik van de motorolie 15W40 is het eveneens van belang dat het oliefilter en het luchtfilter hun werk goed kunnen doen. Zij deze niet op tijd vervangen, dan werken ze niet meer optimaal. Dit kan verbruik van olie opleveren, een hoger brandstofverbruik en soms zelfs haperen van de motor. De 15W40 wordt naast gewone diesels ook in turbodiesels gebruikt. Het stolpunt ligt bij -33 graden. Dit betekent dat de motor zelfs bij extreem zwaar winterweer gebruik kan maken van ‘werkende’ olie. En je hierdoor geen problemen met starten zult hebben. Hij voldoet aan de API SF/CC en
CCMC G2/D1 eisen en heeft een viscositeitsindex van 136.

Motoronderhoud en brandstofverbruik

De samenstelling van de motorolie 15W40 draagt dus niet alleen bij aan optimale prestaties. Maar helpt ook mee de motor te onderhouden en het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden. Waarbij geldt dat de olie dan wel regelmatig moet worden vervangen, want het gebruik zorgt ervoor de olie op den duur minder viscositeit heeft en dat hij vervuilt. Let op, de motorolie 15W40 kun je niet voor benzinemotoren gebruiken. Dat levert zo goed als zeker problemen op.

Bron: www.oliehandel.nl