Een invalzaag: net iets meer mogelijkheden! Veel mensen zullen niet weten dat er verschillende zagen bestaan: een zaag is gewoon iets om bijvoorbeeld hout mee door middel te zagen. Toch is de ene zaagmachine niet de andere zaagmachine. Neem bijvoorbeeld een invalzag en een cirkelzaag. Deze zaag lijkt op een cirkelzaag, met een heel belangrijk verschil: een invalzaag heeft een verend systeem met een zaagblad dat naar beneden beweegt, waardoor je midden in het stuk hout kunt beginnen met zagen. Je kunt “invallen”, wat met een cirkelzaag niet mogelijk is.
Invalzaag versus Cirkelzaag
Het belangrijkste verschil is al genoemd. Daarnaast zijn er nog wat verschillen te noemen die je kunnen helpen met het uitzoeken van een goed stuk gereedschap. De zaag heeft een ingebouwd zaagblad en je kunt via een begeleidingssysteem nauwkeurig werk leveren. Op deze manier hoef je niet, zoals bij een cirkelzaag, de zaag zelf met de hand te geleiden. Een invalzaag is daardoor uiterst geschikt voor het bewerken van lange planken en groot plaatmateriaal. Het nadeel hiervan is dat je niet goed kunt zien wat de zaag doet, zoals bij een cirkelzaag.
Zaagdiepte en wattage
Bij het aanschaffen van een invalzaag kies je op basis van de zaagdiepte en het aantal Watt. De zaagdiepte wordt aangegeven in het aantal millimeters, bijvoorbeeld 55 mm. Het aantal Watt geeft het vermogen van de motor weer, bijvoorbeeld 1200W.
Accessoires
Een invalzaag of invalcirkelzaag kan aangeschaft worden met de volgende accessoires: een geleiderail, een stofzuiger en een accu.
Een geleiderail is te bevestigen ter ondersteuning van lange zaagsneden. Meestal wordt deze bij de zaag bijgeleverd. Een stofafzuiging zorgt ervoor dat je werkplek schoon en veilig blijft. Een invalzaag op accu is niet standaard, maar behoort tot de mogelijkheden. De meeste worden geleverd met een Li-Ion accu, die geen last heeft van capaciteitsvermindering.