Hoe werk je veilig met metaal?

Het werken met metaal is iets dat je waarschijnlijk niet elke dag doet, tenzij je natuurlijk werkt met metaal. Hier lees je waar je op moet letten als je van plan bent om met metaal te gaan werken. Zo voorkom je de meeste ongelukken en kan je veilig aan de slag gaan.

1. Zorg voor veiligheidskleding

Het zorgen voor veiligheidskleding is niet alleen relevant als je met metaal werkt, maar met alle soorten gereedschap. Het zorgen voor veilige werkkleding is belangrijk voor alle klussers. Onder goede veiligheidskleding wordt verstaan:

  • Veiligheidsbril
  • Werkschoenen
  • Werkkleding

Een veiligheidsbril is erg bij metaalbewerking van groot belang. Bij het werken met metaal kunnen er metaalsplinters opspringen die je absoluut niet in je gezicht wilt krijgen. Laat staan als je dit in je oog krijgt. Werkschoenen zijn met name handig als je ook veel met metaal gaat slepen. Mocht je iets op je tenen laten vallen zorgen werkschoenen er in ieder geval voor dat je tenen beschermd zijn. Werkkleding is ook aan te raden als je metaal gaat slijpen. De vonken kunnen in een normaal katoenen shirtje snel zorgen voor brandplekken. Werkkleding kan hier veel beter tegen, waardoor niet alleen je kleding, maar ook je lichaam beschermd blijft tegen vonken. 

2. Zorg voor geschikt gereedschap

Het werken met het juiste gereedschap is van groot belang. Een houtboor is niet geschikt om in metaal te boren en andersom natuurlijk ook niet. Kies daarom altijd het juiste gereedschap voordat je aan de slag gaat. Ben jij niet zo bedreven met gereedschap? Zorg dan dat je eerst goede informatie verzameld en je niet voor verrassingen komt te staan. 

3. Werk het metaal netjes af

Zodra je klaar bent met het werken met metaal is het belangrijk dat je het metaal netjes afgewerkt. Er ontstaan namelijk al snel bramen op een metaalsoort. Deze kunnen heel erg scherp zijn en verwondingen veroorzaken. Door na het werken met metaal even de bramen te verwijderen met een ontbramer voorkom je vele ongemakken voor jezelf en voor eventuele klanten. Ontbramers zijn er in verschillende soorten en maten. Een draadeind ontbramer is met name populair om buizen en bouten af te bramen. Voor vlakke metalen wordt in de meeste gevallen een afbraamfrees gebruikt.