Besparen op de energierekening

Geld besparen energie
Hoe kun je besparen door te vergelijken? Er zijn verschillende websites waarop je de energierekening kunt vergelijken. Hier wordt al snel duidelijk dat er enorme verschillen zijn tussen leveranciers. Door de goedkoopste energieleverancier te kiezen kan je voordeel oplopen tot €450 per jaar!

Wat zijn de voordelen van elk jaar overstappen?

Uit onderzoek is gebleken dat 1 jarige contracten van gas en elektra meer voordeel opleveren dan langdurige contracten. Enkele voorbeelden van langdurige contracten:

– Vaste klanten korting.

Je hebt dan een 1 of meerjarig contract maar omdat je al langer klant bent krijg je korting. De korting geldt vaak alleen op de stroomprijs, en niet op gas, vastrecht en belastingen. Je voordeel valt dan uiteindelijk tegen.

– 3 of meerjarige contracten met een cadeautje.

De cadeautjes (zoals bijvoorbeeld een tablet) worden doorberekend in de prijs waardoor deze uiteindelijk ook door de consument betaald wordt.

– Voor een langere tijd vastzetten van het tarief.

Dit lijkt een goede keuze, maar in de afgelopen jaren is de energieprijs juist gedaald. Klanten die het tarief 3 jaar geleden vast hebben gezet betalen dus al lange tijd het oude hoge tarief.

Grootste voordeel: De welkomstkorting. Wanneer je elk jaar overstapt naar een andere energiemaatschappij krijg je elk jaar weer een welkomstkorting. De welkomstkorting kan een korting op je maandelijkse voorschot zijn, maar ook cashback aan het einde van je contract. In het laatste geval krijg je de welkomstkorting na een jaar op je rekening gestort.

Hoe kan ik elk jaar besparen op de energierekening?
Een energiecontract kan voor 1 of meerdere jaren afgesloten worden. Wanneer je het energiecontract voor 1 jaar afsluit, kun je elk jaar overstappen en gebruik maken van de welkomstkorting.

Wat als mijn contract langer dan 1 jaar loopt?
Wanneer je contract langer dan een jaar loopt en je deze tussentijds wil opzeggen zal de leverancier een boete in rekening brengen. Wanneer je contract nog lang loopt kan het vaak toch voordeliger zijn om de boete te betalen en over stappen. Er zijn zelfs leveranciers die bij een overstap deze boete voor jou betalen!

Wanneer overstappen?
Je kunt het beste overstappen op de einddatum van je huidige contract. Hiermee voorkom je een boete of naheffing. Wanneer je in maart wil overstappen en je contract loopt tot september, heb je te weinig betaald over september tot en met maart. Dit komt omdat je in de winter meer verbruikt, maar je voorschot wordt verdeeld over 12 maanden. Je betaald dus in de zomer meer dan je verbruikt, maar in de winter minder dan je verbruikt.