6 dingen die je nog niet wist over LED verlichting

LED verlichting
LED verlichting is niet meer weg te denken uit het huidige tijdsbeeld. Iedereen weet wel ongeveer dat LEDs een zuinig alternatief zijn. In een tijd waarin het milieu en duurzaamheid centraal staan is dit een interessante optie. In dit artikel benoemen we de 6 belangrijkste feiten omtrent LED verlichting.

1. Een LED, of light emitting diode, is een type solid state verlichting waarbij een halfgeleider wordt gebruikt om elektriciteit te transformeren naar licht. De LED spots van vandaag de dag kunnen tot wel 6-7 maal zuiniger zijn dan traditionele gloeilampen en verminderen daarmee het energieverbruik met meer dan 80%.

2. Goede kwaliteit LED spots kunnen een levensduur hebben van wel 25.000 uur. Dit betekend dat ze al snel 25 langer meegaan dan traditionele verlichting, zoals gloeilampen of halogeen verlichting. Bij elkaar is dit meer dan 3 jaar wanneer de lamp 24/7 aan zou staan.

3. In tegenstelling tot gloeilampen – die 90% van hun energie uitstoten in de vorm van hitte – gebruiken LEDs hun energie een stuk efficiënter met nagenoeg geen verspilde hitte.

4. LEDs kennen een aantal voordelen waardoor ze breed toepasselijk zijn: een compact formaat, gemak van onderhoud, weerstand tegen breuk en een zeer gefocuste lichtrichting. Zo worden ze onder andere gebruikt in verkeerslichten, dashboardverlichting en televisieschermen.

5. LEDs bevatten geen kwik en hebben daarbij een veel kleinere ecologische voetafdruk vergeleken met gloeilampen. Dit verschil zal in de komende jaren nog groter worden naarmate de LED technologie wordt verbeterd.

6. De eerste LED werd gemaakt door Nick Holonyak in 1962 in dienst van General Electric. Sindsdien heeft de technologie enorme sprongen gemaakt waardoor de kosten enorm zijn verlaagd. Hierdoor zijn LEDs uitgegroeid tot een zeer rendabele oplossing.

Led verlichting

LED verlichting kunt u tegenwoordig gewoon vinden in de supermarkt. Bent u opzoek naar iets speciaals dan zijn er tegenwoordig ook webwinkels en LED groothandels die zich volledig specialiseren in LED verlichting.