Kattenrassen die niet verharen: bestaan ze echt?

Houd je van katten, maar niet van haren op je bank, je kleren en je vloer? Dan ben je misschien op zoek naar een kattenras dat niet verhaart. Maar bestaan die eigenlijk wel? En zo ja, welke zijn dat dan? En hoe verzorg je zo’n kat? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. We vertellen je alles wat je moet weten over kattenrassen die niet verharen.

Wat is verharen?

Verharen is het loslaten van oude haren door een dier. Dit gebeurt bij alle dieren met haar of vacht, dus ook bij katten. Het is een natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat de vacht gezond blijft. De oude haren maken plaats voor nieuwe haren die beter passen bij het seizoen. Zo kan de kat zich aanpassen aan de temperatuur en de hoeveelheid licht.

Verharen gebeurt het hele jaar door, maar vooral in de lente en de herfst. In de lente verliest de kat zijn dikke wintervacht om zich klaar te maken voor de zomer. In de herfst verliest hij zijn dunne zomervacht om zich klaar te maken voor de winter. Dit noemen we ook wel rui.

Hoeveel een kat verhaart, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld:

 • Het ras: sommige rassen hebben meer haar of een dikkere vacht dan andere rassen.
 • De kleur: donkere katten verharen meestal meer dan lichte katten.
 • De leeftijd: jonge en oude katten verharen meestal meer dan volwassen katten.
 • De gezondheid: zieke of gestreste katten kunnen meer verharen dan gezonde of ontspannen katten.
 • De voeding: goede voeding kan helpen om de vacht gezond en glanzend te houden.
 • De verzorging: regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Waarom willen sommige mensen een kat die niet verhaart?

Verharen is dus normaal voor katten, maar niet altijd prettig voor mensen. Sommige mensen hebben last van de haren die overal in huis liggen. Ze moeten vaak stofzuigen, dweilen en plakrollers gebruiken om de haren te verwijderen. Ook kunnen ze allergisch zijn voor kattenharen of -schilfers. Ze krijgen dan klachten zoals niezen, hoesten, jeuk of rode ogen als ze in contact komen met een kat.

Daarom willen sommige mensen graag een kat die niet verhaart. Ze denken dat dit minder werk en minder allergieën betekent. Maar bestaat er wel zo’n kat? En zo ja, wat zijn de voor- en nadelen van zo’n kat?

Bestaan er kattenrassen die niet verharen?

Het antwoord op deze vraag is: nee. Er bestaan geen kattenrassen die helemaal niet verharen. Alle katten verliezen wel eens haren, net als mensen. Maar er bestaan wel kattenrassen die minder verharen dan andere rassen. Dit zijn meestal rassen met weinig of geen ondervacht. De ondervacht is de laag haren onder de bovenvacht. Deze laag is dikker en zachter dan de bovenvacht en zorgt voor isolatie en bescherming.

Rassen met weinig of geen ondervacht hebben dus minder haren om te verliezen. Ook hebben ze minder last van klitten en vervilting. Dit zijn harde plukken haar die ontstaan als de ondervacht in elkaar draait en vastzit aan de huid. Dit kan pijnlijk zijn voor de kat en moeilijk te verwijderen zijn.

Voorbeelden van kattenrassen met weinig of geen ondervacht zijn:

 • De Sphynx: dit ras heeft bijna geen haar op zijn lichaam. Hij voelt warm en zacht aan, alsof hij bedekt is met perzikpluisjes. Hij heeft alleen wat haar op zijn snuit, oren, poten en staart.
 • De Cornish Rex: dit ras heeft alleen een ondervacht, maar geen bovenvacht. Zijn haar is kort, gekruld en zijdeachtig. Hij heeft veel haar op zijn hoofd, nek en staart.
 • De Devon Rex: dit ras lijkt op de Cornish Rex, maar heeft iets meer haar op zijn lichaam. Zijn haar is ook kort, gekruld en zijdeachtig.
 • De Oriental: dit ras heeft een bovenvacht en een ondervacht, maar beide zijn heel dun en kort. Zijn haar is glad en glanzend.
 • De Siamees: dit ras lijkt op de Oriental, maar heeft een andere kleurverdeling. Hij heeft een lichte vachtkleur met donkere punten op zijn oren, poten, staart en gezicht.

Wat zijn de voor- en nadelen van kattenrassen die niet verharen?

Kattenrassen die niet verharen hebben verschillende voor- en nadelen. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Voordelen:

 • Minder haren in huis: je hoeft minder vaak te stofzuigen, dweilen of plakrollers te gebruiken om de haren te verwijderen.
 • Minder allergieën: je hebt minder kans op allergische reacties door kattenharen of -schilfers.
 • Ook minder verzorging: je hoeft je kat minder vaak te borstelen om losse haren te verwijderen of klitten te voorkomen.

Nadelen:

 • Meer aandacht voor temperatuur: je moet goed opletten dat je kat het niet te warm of te koud krijgt. Katten met weinig of geen haar kunnen snel oververhit raken in de zon of onderkoeld raken in de winter.
 • Aandacht voor hygiëne: je moet je kat regelmatig wassen om vuil en vet te verwijderen van zijn huid of haar. Katten met weinig of geen haar kunnen sneller vies worden of stinken dan andere katten.
 • Meer aandacht voor gezondheid: je moet je kat goed beschermen tegen ziektes of parasieten die via zijn huid of haar kunnen binnendringen. Katten met weinig of geen haar hebben minder natuurlijke afweer dan andere katten.

De conclusie

Kattenrassen die niet verharen bestaan niet echt. Alle katten verliezen wel eens haren, net als mensen. Maar er bestaan wel kattenrassen die minder verharen dan andere rassen. Dit zijn meestal rassen met weinig of geen ondervacht.

Kattenrassen die niet verharen hebben verschillende voor- en nadelen. Ze kunnen minder haren in huis achterlaten en minder allergieën veroorzaken, maar ze hebben ook meer aandacht nodig voor hun temperatuur, hygiëne en gezondheid.

Als je graag een kat wilt die niet verhaart, kun je dus het beste kiezen voor een ras met weinig of geen ondervacht. Maar vergeet niet dat elke kat uniek is en zijn eigen karakter en behoeften heeft. Kies dus vooral een kat waar je goed mee kunt opschieten en waar je goed voor kunt zorgen.


Ik hoop dat dit artikel je helpt om meer te weten te komen over kattenrassen die niet verharen.

Plaats een reactie