Intelligente planten

Onderzoekers hebben recentelijk onderzoek gedaan naar de intelligentie van planten. Wat blijkt nu? Sommige planten zijn veel intelligenter dan we dachten. Zo zijn er planten die beschikken over een geheugen. Daarnaast blijken ze ook onderscheid te kunnen maken tussen interne en externe omstandigheden en kunnen ze anticiperen op risico’s in de toekomst.

Het plantje waar het over gaat is de zuurbes. Deze plant komt vrij vaak voor in Europa, maar heeft zijn afkomst liggen bij de mahonie, een plant uit Noord-Amerika. Na een vergelijking van deze twee planten kwamen onderzoekers tot de ontdekking dat de zuurbes minder vaak te prooi valt aan boorvliegjes. Normaliter eten de larven van deze beestjes de zaden van de zuurbes. Echter kwamen ze nu door de vergelijking ter ontdekking dat de beestjes zich steeds meer richting op de mahonie. Dit vonden de onderzoekers opmerkelijk, ze besloten het eens verder te onderzoeken.

Al gauw werd er een verschil ontdekt door deze onderzoekers. De boorvliegen leggen voor de voortplanting hun eitjes in de besjes van deze planten. Ze prikken door de bes en injecteren op deze manier hun eitjes binnenin de bessen. Wanneer zo een larf dan later uitkomt, voed deze zichzelf met de zaadjes van de bes. De meeste zuurbessen bevatten twee zaden. Wanneer er een zaadje wordt opgegeten door de larf, gaat hij door met het opeten van de volgende. De zuurbes weet dit proces nu te beïnvloeden door zijn eigen zaadjes te aborteren. Wanneer een zaadje is aangetast, zal deze samen met de larf sterven. Zo blijft het andere zaadje overleven en blijven de kunstplanten overleven.

Nog opmerkelijker was dat de hoeveelheid zaadjes van de bes het proces beïnvloed. Wanneer er slechts een zaadje aanwezig is, dan wordt deze in maar 5 procent van de gevallen geaborteerd. Maar met 2 zaadjes in de bes werd er een percentage gehaald van 75 procent, zodat de aangetaste zaden het tweede zaadje kunnen redden.