Honden kunnen ook pessimisten zijn

Vrolijke viervoeters komen altijd blij op je af als je thuiskomt. Honden hebben geen vooroordelen en zijn altijd blij je te zien en daarom houden we zo van ze. Hoewel het lijkt alsof honden altijd positief zijn ingesteld, is dit toch lang niet altijd het geval, blijkt uit Australisch onderzoek. De onderzoekers concluderen dat pessimisme niet alleen een karaktereigenschap van mensen is, maar ook van honden.

Experiment

De Australische onderzoekers hebben experimenten uitgevoerd op honden, waarbij ze hen hebben geleerd dat een bepaalde toon gelijk stond aan een lekker bakje melk en een andere iets hogere toon gelijk stond aan een neutrale bak saai water. Zodra de honden onder de knie hadden wanneer ze iets lekkers voorgeschoteld kregen, begonnen de onderzoekers met het laten horen van een toon die iets anders was dan beide geleerde tonen. Daarbij bleek dat sommige honden hier enthousiast op reageerden en ervanuit gingen dat ze toch wel iets lekkers kregen. Dat werden de optimisten genoemd. Er zaten ook wat honden bij die er niets van geloofde dat ze die lekkere kom melk kregen en zij reageerden niet enthousiast. De pessimisten.

Pessimistische hond niet ongelukkiger

Opvallend was dus dat niet alle honden even optimistisch waren, maar de overgrote meerderheid behoorde wel tot deze groep. Of de groep honden die werden onderworpen aan het experiment ook echt representatief is voor alle honden is nog onduidelijk. Daarvoor moet er meer onderzoek plaatsvinden. De pessimistische hond is niet ongelukkiger dan de optimistische hond, maar hij heeft wel wat extra aanmoediging nodig om nieuwe dingen te ondernemen anders blijft hij heel zijn leven alleen maar de vertrouwde Bonzo hondenbrokken eten uit papieren zakken en probeert hij nooit iets anders. ‘Wat de boer niet kent dat eet hij niet’ is een typische uitspraak die hoort bij pessimisten.

Voordelen van pessimisten en optimisten

Het voordeel dat optimistische honden hebben is dat zij niet snel ontmoedigt raken wanneer hen iets niet lukt. Daarbij krijgt hij vaker een beloning omdat hij niet bang is om risico’s te nemen. Hij gaat er toch vanuit dat het wel goed afloopt. Pessimistische honden nemen die risico’s niet snel, want hij gaat ervan uit dat er niet veel goeds uit komt. Zij zijn daarom zeer goed in te zetten als hulphond. Een optimistische hond zal het goed doen als drugshond.