Hoe wordt je een goede jager?

Al van kleins af aan vind je het al leuk om met een (nep)geweer schieten in het rond te lopen. Veel mannen blijven hun hele leven een beetje kind. Zo zijn er in Nederland nu 34 airsoft velden waar heuse legers elkaar met kunststof plastic beschieten. Jagen is echter even net weer anders. Hoe wordt je een goede jager? In 5 stappen ga ik je uitleggen hoe je een jager van formaat wordt.

Ga in training

Je mag alleen jagen als je een jachtakte hebt en minimaal 18 jaar bent. Ook moet je WA-verzekerd zijn voor de jacht. Jagen met een strafblad kan niet. Als je 18 bent en geen strafblad heb kun je in training gaan om een goede jager te worden. Hierin leer je onder andere over de jachtgebieden in Nederland, de dieren waar je op mag jagen en hoe je moet schieten.

Fysiek in orde

Een dag in de natuur rondlopen kan vermoeiend zijn. Daarom is het belangrijk dat je fysiek fit bent. Heb je zwakke enkels of ben je over het algemeen nog niet fit genoeg? Train dan op stabiliteit, explosiviteit en uithoudingsvermogen. Dommekracht is niet per se nodig! Als is het wel handig om sterk te zijn. Tijdens een jacht draag je meestal een zware rugtas met je mee.

Juiste tools

Ga je in het donker of tijdens schemering jagen? Een nachtkijker is dan ideaal om je prooi in de gaten te houden. Zonder te veel moeite kun je je schot net zo afvuren als overdag.

Gecamoufleerde kleding

Wil je succesvol zijn tijdens de jacht? Veel dieren zijn heel spichtig. Ze horen veel maar zien ook veel. Wil je een dier besluipen vanuit het water? Of moet je een drassig moeras passeren om dieper in het natuurgebied te komen? Met een waadpak aan kun je zonder doorweekt te worden jagen of vissen.

Houd je aan de regels

Wanneer je je jachtakte is het belangrijk dat je je aan alle gestelde regels houdt. Het kan zijn dat wanneer je de regels stevig overtreedt je jachtakte wordt afgepakt en een boete wordt opgelegd. Schiet dus geen wilde eenden buiten het gestelde jachtseizoen. Je mag ook niet in alle natuurgebieden jagen. Ook mag je een dier niet onnodig laten lijden.