Veel mensen hebben problemen met het schrijven van foutloze teksten, zelfs mensen die bij een vertaalbureau werken! Een typefout is al snel gemaakt, en ook het wel of niet aan elkaar schrijven van woorden is een veelgemaakte fout. In dit artikel volgen een aantal tips om schrijffouten zoveel mogelijk te voorkomen.
1. Spellingcontrole
In bijna alle tekstverwerkingsprogramma’s zit een functie om de spelling te controleren. Zet deze controle altijd aan om te checken of je typefouten gemaakt hebt. Hiermee haal je de eerste foutjes al gemakkelijk uit je tekst. Geloof echter niet klakkeloos alle meldingen die deze tool aangeeft, want hij heeft het niet altijd goed!
2. Werkwoordsvormen
Een erg veel gemaakte fout is het gebruik van d/t/dt. Om deze fouten te voorkomen kun je het werkwoord ‘lopen’ invullen en dan hoor je eenvoudig wat je moet gebruiken.
3. Twijfel
Als je twijfelt over een woord kun je dit natuurlijk altijd opzoeken in het woordenboek. Internet is ook een optie, maar let er dan op dat je op een betrouwbare website kijkt.
4. Controle
Wanneer de tekst klaar is, is het belangrijk om deze nog in een aantal stappen goed te controleren. Je hebt de tekst inmiddels vaak gelezen, dus mogelijk zitten er nog een aantal fouten in die je niet meer opvallen. Het is daarom slim om te tekst uit te printen, op papier vallen je namelijk andere dingen op dan wanneer je van het scherm leest. Wat helpt betreft zinsopbouw is het hardop lezen van je tekst. Wanneer je begint te haperen bij het voorlezen van een zin betekent dit vaak dat de zin niet helemaal goed loopt. Lees vervolgens de tekst nogmaals en kijk aandachtig naar elke zin om zo nog eventuele fouten te ontdekken. Een laatste belangrijke tip is om een ander de tekst te laten lezen. Hij/zij kan feedback geven over zowel de inhoud als eventuele schrijffouten.