Sociale communicatie en onze communicatievaardigheden

Hoe het gebruik van acroniemen onze communicatievaardigheden beïnvloeden. Jeetje, hoe de communicatiewereld de laatste tijd is veranderd! Herinner je je nog dat we ooit een echte telefoon gebruikten om onze vrienden te bellen, brieven schreven naar mensen. Naar onze vrienden gingen en op de deur klopten om tegen ze te praten en wezenlijk echte gesprekken voerden? Dat is nu allemaal alternatief, vooral onder de jeugd. Met de smart phones, iPads en verschillende social media zijn de middelen die ‘out of date’ zijn grote veranderingen ondergaan. Sms’en, e-mailen, en berichten sturen nemen de plaats van mobiele telefoons in en brengen acroniemen, nieuwe scheldwoorden en woorden of zinnen zonder interpunctie of hoofdletters met zich mee.

Onze communicatievaardigheden

Acroniemen komen niet alleen voor in berichten en sms’jes, sommige zijn zelfs overgenomen in het Oxford English woordenboek. LOL (laughing out loud), OMG, (Oh my God), BFF (best friends forever) and IMHO (in my humble opinion). Deze zijn naast 900 andere woorden overgenomen in het woordenboek. Om echt bij de tijd te blijven, moeten we snel leren en begrijpen wat deze acroniemen betekenen. Dit om te begrijpen wat anderen zeggen.

Heb je opgemerkt dat veel mensen tegenwoordig geen huistelefoons meer hebben? Ze hebben alleen hun mobiele telefoons (die ze vaak niet opnemen). Er worden vaker berichten gestuurd dan dat er gebeld wordt om iemand te spreken. Dit gaat sneller en op deze manier hoef je degene die je wilt spreken niet persoonlijk te spreken. Het resultaat is een onpersoonlijk bericht vol met acroniemen, korte zinnen en afkortingen voor woorden die soms eerst opgezocht moeten worden voordat het bericht echt begrepen is. Hedendaagse jongeren en volwassenen beginnen hun communicatievaardigheden te verliezen.

Communicatie workshop

Omdat we allemaal met de tijd mee moeten veranderen, wordt het soms zorgelijk om te zien dat de kwaliteit van de sociale taal van mensen en geschreven taal duidelijk afneemt. We hebben vaak te veel haast om iets te doen. En daardoor doen we ze helemaal niet of willen we de moeite ervoor niet doen. Mensen missen bepaalde communicatie vaardigheden en een workshop op het gebied van communicatie is dan ook niet altijd een stom idee. Sms’en is korter, handiger en stukken makkelijker.

Onze vaardigheden op het gebied van taal verslechteren, en veel mensen zien dit niet eens in. Texting terms en acroniemen komen ondertussen ook voor in de e-mails die we schrijven. En sommige studenten en volwassenen hebben moeilijkheden met het schrijven van documenten met de juiste spelling en interpunctie. De moderne technologie is geweldig, en ik ben er helemaal voor. Hoewel, we moeten erop letten dat effectieve communicatie de sleutel is tot succes en de valkuilen die de moderne technologie zoveel mogelijk vermijden.