Steeds meer budget voor e-learning bij Nederlandse bedrijven

Grote en middelgrote bedrijven in Nederland maken steeds meer budget vrij voor e-learning. Dat heeft onderzoek van het Nidap uitgewezen. Het aandeel van e-learning in het opleidingsbudget is nog nooit zo hoog geweest. Veel bedrijven geven ruim drie keer zo veel uit of maken gebruik van gratis e learning.

Grootste stijging voor e-learning

Van het totale opleidingsbudget van grote en middelgrote bedrijven in Nederland gaat ongeveer 24 procent naar het opleiden door middel van e-learning. Dat aandeel is flink gestegen. In 2009 was het aandeel namelijk nog maar 9 procent. Het grootste deel van het budget gaat nog steeds naar open inschrijving opleidingen. Er wordt verwacht dat het aandeel van e-learning cursussen, interne trainingen en incompany projecten alleen nog maar gaat groeien.

Externe opleidingsinstituten

Bij het onderzoek waren 330 HR medewerkers met verantwoordelijkheid ondervraagd. Slechts 14 procent van hen gelooft in de groei voor open inschrijvingen aan externe opleidingsinstituten als het NCOI en LOI. 14 procent van de ondervraagden gaf aan zelfs een daling te zien in het budget voor deze opleidingen die extern gevolgd moeten worden na werktijd.

Voordelen e-learning

e-learning biedt ten op zichte van open inschrijvingen een hoop voordelen. Zo zijn de reiskosten die werknemers moeten maken aanzienlijk lager aangezien de cursussen vanuit de computer kunnen worden gevolgd. Daarnaast kan de werknemer op zijn eigen tempo leren en ook zelf bepalen waar hij of zij de trainingen volgt. Deze voordelen zorgen er onder andere voor dat van de 330 ondervraagden een derde aangeeft groei te zien in het budget dat wordt vrijgemaakt voor e-learning.

Populaire vakgebieden

De meest populaire gebieden voor trainingen of cursussen zijn management- en leiderschapsontwikkeling, kwaliteitzorg en veiligheid en interne samenwerking met respectievelijk 74 procent, 67 procent en 65 procent van de inschrijvingen.
e-learning wordt op dit moment vooral bij grote bedrijven ingezet met als meest populaire gebied kwaliteitszorg en veiligheid. Ruim 35 procent van de inschrijvingen kunnen worden toegewezen aan dit thema. Opvallend is dat voor management en leiderschapstrainingen slechts 16 procent worden ingezet.