Je kind begeleiden met huiswerk? handige tips

Huiswerk maken
Maak een (realistische) planning. Geef ze een beetje structuur door middel van huiswerk planning en plan alles heel redelijk in. Kijk samen naar het huiswerkrooster en vul dan samen op een realistische en zorgvuldige manier de huiswerkplanner is. Je hoeft hierbij niet te verwachten dat een kind gelijk alle stof begrijpt door middel van een planning. Belangrijk dat je ze de tijd geeft om aan een bepaalde structuur te wennen. Structuur in het huiswerk maken zorgt ervoor dat het huiswerk ook daadwerkelijk wordt gedaan en creëert daarnaast ook rust en zelfvertrouwen bij je kind. Hou daarbij als ouder in je achterhoofd dat je niet de rol van de docent over hoeft te nemen.

Creëer een rustgevende leer- en werkomgeving

Zorg dat een kind niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld de hond, de bel, de telefoon en andere gezinsleden. Een kind kan beter zijn of haar concentratie vasthouden als een van de ouders in de buurt is. Daarnaast is een opgeruimd bureau ook belangrijk voor de concentratie. Plan daarnaast samen met je kind een paar pauzemomenten in, zodat de concentratie niet vervaagt.

Neem de juiste rol aan

 Huiswerk maken is voor veel kinderen een grote last. Het maken van huiswerk zorgt er soms voor dat kinderen geen leuke dingen doen en niet toe komen aan de nodige ontspanning. Het is daarom belangrijk dat de ouder het kind aanmoedigt en medeleven toont. Belangrijk om je zoon of dochter de tijd te gunnen om bepaalde stof onder de knie te krijgen. Geef complimentjes als het goed gaat en eventueel een beloning. Mocht het niet zo lekker gaan: blijf je kind aanmoedigen om te blijven leren.

Huiswerk maken en concentratieproblemen

Heeft je kind last van concentratieproblemen? Er zijn genoeg hulpmiddelen om je kind hierbij een handje te helpen. Voorbeeld hiervan is een wiebelkussen of je kan eventueel een verzwaard kussen op schoot te leggen van je kind. Probeer hierbij ook aan te leren dat focus beloont. Een voorbeeld van wat je tegen je kind kan zeggen: “Nog heel even dit hoofdstuk afmaken en dan mag je lekker buiten spelen”.

Heb je liever dat iemand anders de huiswerkbegeleiding overneemt? Neem dan een kijkje op https://www.huiswerkinstituutorbit.nl/