Hier moet je op letten als je met een online academie wilt beginnen

Online leeromgevingen zijn een fantastische manier om als ondernemer zonder veel werk extra inkomsten binnen te harken. Er zijn dan alleen wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je aan zo’n online academie gaat beginnen.

Denk goed na voordat je voor een bestaand platform kiest

Er zijn genoeg bestaande platformen waar je jouw trainingen aan toe kunt voegen, zoals bijvoorbeeld aNewSpring of Huddle. Je betaalt dan maandelijks voor datgene wat je gebruikt. Dat is natuurlijk de makkelijkste oplossing, maar deze optie heeft ook de nodige nadelen.

Het is bij dergelijke platformen namelijk vaak zo dat je meer moet betalen als je jouw aanbod uit wilt breiden of voor meer deelnemers toegankelijk wilt maken. En als het platform de kosten van je deelname (flink)gaat verhogen heb je ook weinig keuze. Als je weggaat moet je namelijk helemaal opnieuw beginnen.

Niet iedere online leeromgeving is hetzelfde

Als je een eigen online leeromgevingen wil beginnen zijn er ook genoeg opties. Maar als je toch al met een WordPress website werkt, is het voor de hand liggend dat je voor een LearnDash leeromgeving kiest. Je download dan gewoon de LearnDash plug-in en je online academie wordt automatisch aan je WordPress website toegevoegd.

Daar komt ook nog eens bij dat de look en feel van LearnDash heel erg op die van WordPress lijkt. En LearnDash werkt cloud based. Op deze manier wordt de leeromgeving aan de lopende band geüpdatet en verbeterd zonder dat je daar zelf last van hebt. De daadwerkelijke training(en) en klantgegevens kunnen hierdoor nooit verloren gaan. Als je website crasht of als je een nieuwe computer neemt hoef je alleen maar in te loggen om weer over je online academie te kunnen beschikken.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je zelf goed uit de voeten kunt met het bouwen van websites, dan zou je in principe zelf een online leeromgeving met LearnDash kunnen bouwen. Het is alleen wel belangrijk om te beseffen dat zoiets veel tijd en moeite gaat kosten omdat je LearnDash en de verschillende mogelijkheden helemaal nieuw voor je zijn.

Aangezien tijd ook geld is, kun je er daarom net zo goed voor kiezen om die online academie te laten bouwen. Je hebt dan alle vrijheid qua opmaak en invulling omdat je voor maatwerk kiest en je hebt er zelf geen omkijken naar.

Jij hebt als ondernemer tenslotte ook nog wat anders te doen dan websites en online leeromgevingen te bouwen!