De effectiviteit verhogen op het werk door effectief werken

Iedereen die werkt wil zoveel mogelijk afkrijgen in zo min mogelijk tijd en dat zonder verlies in kwaliteit. Om dat te realiseren wordt er meestal een dag of een weekplanning vooraf ingevuld die men kan volgen. Als de geplande taken binnen de deadline af komen is de week productief geweest. Toch lukt het niet altijd om de planning perfect te volgen door onverwachte taken en afleidingen waarmee men vaak niet weet hoe ermee omgegaan moet worden. Een goede time management bestaat dus meer dan slechts plannen, maar ook tussentijds de juiste prioriteiten stellen is van groot belang voor effectiviteit op het werk. Effectief werken kan je leren.

Stel de juiste prioriteiten bij effectief werken

Time management gaat vooral om de juiste prioriteiten stellen. Dagelijks hebben we te maken met veel keuzes en stellen we prioriteiten om ons met bepaalde taken bezig te houden. Deze keuzes kunnen goede of slechte keuzes zijn, afhangende van wat werkelijk belangrijk is. We kunnen bijvoorbeeld kiezen om direct aandacht te schenken aan een mailtje van een collega. Waar in feite een vraag in staat die veel tijd kost en eigenlijk van minder belang is dan waar je eigenlijk mee bezig was. Toch voelt men zich vaak geprikkeld om direct aan de slag te gaan met wat op dat moment aandacht vraagt.

Aandacht management

Een belangrijke onderdeel van time management is aandacht management. Door afleidende prikkels geen tijd te gunnen wanneer je met belangrijke zaken bezig bent. Blijf je gefocust en bespaar je tijd. Door gefocust te blijven op de taak waar je mee bezig bent zal de kwaliteit van je werk ook hoger zijn. Door veel taken door elkaar heen te doen heb je niet je volledige concentratie. Bij wat je doet en dat zorgt voor mogelijke fouten en je onthoudt minder doordat je niet de volledige aandacht erbij had.

Vaak is een time management cursus nodig om het personeel bewust te maken van productiever werken. Een persoon kan een time management training volgen, maar als niet iedereen in de werkplaats gebruik maakt van time management zullen zij degenen die dat wel doen onbewust nog steeds te vaak afleiden. Door met een gehele team een time management cursus te volgen leer je niet alleen effectiever te werken. Maar houdt je ook meer rekening met elkaars productiviteit.