Een zeef? Wat kun je ermee?

Er zijn verschillende soorten zeven. Je kunt denken aan zeven die je dagelijks in de keuken gebruikt, maar je kunt ook denken aan industriële zeven, waaronder een schudzeef, trommelzeef of sterzeef.

Wat kun je met een industriële zeef?

Net zoals een standaardzeef die jij in de keuken gebruikt wordt een industriële zeef op dezelfde manier gebruikt. De zeven scheiden diverse soorten materialen.

Iedere industriële zeef werkt op een eigen manier maar het uiteindelijke resultaat is hetzelfde.

Wat is een schudzeef?

Een schudzeef zeeft diverse materialen door middel van het schudden van grote zeven. Hierdoor kunnen hele fijne materialen van elkaar gescheiden worden. Een schudzeef wordt in verschillende branches gebruikt, waaronder onder archeologen, goudzoekers en onderzoekers.

Wat is een trommelzeef?

Met behulp van een trommelzeef worden materialen gescheiden met behulp van een ronddraaiende trommel. Trommelzeven zie je vooral in zeer grote uitvoeringen. Het effect van een trommelzeef is hetzelfde als een schudzeef of een sterzeef. Een trommelzeef wordt wel vaak net zoals een schudzeef vooral gebruikt voor het scheiden van het fijne materiaal. Een sterzeef daarentegen wordt vooral gebruikt om grotere materialen te scheiden met behulp van grote roterende sterren.

Wat is een sterzeef?

Een sterzeef is een zeef die grotere materialen van elkaar scheid met behulp van grote roterende sterren. Veelal wordt met behulp van een sterzeef afval en andere soorten rommel van elkaar gescheiden. Een sterzeef wordt vooral gebruikt door onderzoekers en fabrieken die werken met grotere materialen.

Welke zeven worden waar in de praktijk gebruikt?

Veelal worden trommelzeven en schudzeven gebruikt bij Gold Miners. In het programma van Discovery Channel worden diverse zeven in de praktijk getest. Zo gebruikt de Hoffman group vooral een trommelzeef en het team van Parker Schnabel gebruikt altijd een schudzeef om het fijne materiaal te scheiden van de grote keien. De zeven zijn overigens in verschillende uitvoeringen beschikbaar.