Webshops, hoe is het begonnen?

 

In de jaren ’90 startte E-commerce pas op het www. Via het www kon je eerder toch ook alreeds diensten en dingen bestellen. Een groep reiswinkels utiliseerde in 1981 alreeds een netwerk dat gemaakt was van telefoonlijnen. Met de modem op de pc was het mogelijk om verbinding te scheppen met de server, later kon de consument info over tours opvragen en evenals excursies boeken en annuleren. De Franse video textdienst genaamd minitel is desgelijks een goed concept van digitaal aankopen op afstand. Neem ook eens een kijkje op de startpagina website.

In het jaar 1990 heeft Tim Bernes-Lee het world wide web zoals wij dat nu nog steeds kennen gemaakt. Verkopen via het world wide web kon nog niet meteen van start gaan, er waren namelijk enkele restricties. Na 1991 zijn deze beperkingen ingetrokken. Na deze datum begonnen commerciële ondernemingen zich te wagen aan dit nieuwe hulpmiddel. Op het internet werd de eerste afzet geregistreerd in 1994. Pizza Hut was er gauw bij en was een van de aanvoerende organisaties waar gebruikers een pizza online konden bestellen. Digitaal bestellen werd ook steeds veiliger, veel internet websites werden beveiligd door SSL certificaten. E-commerce werd razend populair in het jaar ’95. Internet werd onmisbaar voor tal van firmas. In dit jaar werd het online veilingshuis eBay opgericht en dito Amazon trad toe op de markt. Al snel ging de Wehkamp in Nederland online. De organisatie verhandelde kleding via de online kanalen.

Het kalenderjaar 1997 bracht een nieuwe doorbraak. Dell, gespecialiseerd in computers, bereikte toen een omzet van $ 1.000.000. Nieuwe online winkels bleven er bijkomen. In Nederland is de grootste webwinkel bol.com, ze zijn rond 1999 begonnen. Zalando, evenzo een hele machtige speler in Nederland, arriveerde er een kalenderjaar later bij. Tegenwoordig arriveren er elk kalenderjaar nog voortdurend talrijke nieuwe online winkels op het internet. Op dit moment zijn er circa 30 duizend geregistreerde webwinkels in Nederland. Er zijn vanaf 2010 circa 17 duizend nieuwe webwinkels online gekomen. In de toekomst zal dit cijfer uitsluitend nog maar groeien. Het wordt telkens eenvoudiger om een webwinkel te lanceren.. Het staat dan ook wel vast dat dit cijfer zal blijven vermeerderen.