Slachtoffer ransomware. Wat nu en hoe was het te voorkomen?

Ransomware wordt een steeds groter probleem. Het is een methode van chantage via het internet met behulp van malware. Ransom betekent ook losgeld, dus vandaar de term “ransomware”. Ransomware blokkeert als het ware een computer, waardoor de gebruiker niets meer kan. In het vervolg vragen criminelen een geldbedrag van de gebruikers, zodat de computer weer “vrijgegeven” kan worden. Systemen of bestanden worden dus als het ware gegijzeld.

Wat kan men doen tegen ransomware en kan het voorkomen worden?

Wat te doen bij ransomware

Wanneer een bedrijf is aangevallen door criminelen en zij ransomware op pc’s hebben geplaatst, is het zaak om eerst rustig te onderzoeken wat het probleem is: wat willen de aanvallers en wat is er allemaal “gegijzeld”? Aan de hand van de resultaten kun je de volgende stap zetten. Vergeet in ieder geval zeker ook geen aangifte te doen bij de politie. Wellicht heeft het geen zin, maar als je het niet doet, heb je er ook nooit eventueel profijt van.

Voorkom ook verdere besmetting door de pc of server op tijd van het netwerk te verwijderen. Er bestaan tools om ransomware zelf te verwijderen, maar specialisten adviseren vaak om eerst de machines opnieuw te installeren.

Kun je ransomware voorkomen?

Het lijkt logisch, maar zorg dat de ICT beveiliging van uw bedrijf up to date is. Ga na of systemen en pc’s de laatste updates en downloads in gebruik hebben. Ook het maken van back-ups klinkt als iets vanzelfsprekends, maar is iets wat veel bedrijven nalaten te doen. Blijf werknemers en collega’s ook attenderen op de gevaren phishing mails en overweeg wellicht om webmail te blokkeren. Iets anders wat je ook van je to do lijstje moet afstrepen, is het bijwerken van de virusscanner op ieder systeem. Een virusscanner houdt ransomware niet tegen, maar het helpt wel om bepaalde bekende ransomware te stoppen.

Lees online meer over de do’s en dont’s rondom ransomware en probeer je bedrijf zo goed als mogelijk voor te bereiden en te beschermen tegen aanvallers.