Onderhoudskosten van glasvezelbekabeling zo laag mogelijk houden

Wanneer men glasvezelkabels heeft aangelegd bij u thuis dan is het van belang dat deze kabels ook goed worden aangesloten op de gebruikte apparatuur bij u in huis. Echter is het niet mogelijk om het uiteinde van de kabel rechtstreeks in het modem te stoppen, hier heeft men speciale uiteindes voor nodig die aan de kabel gemonteerd dienen te worden. Zo kan men de kabel gebruiken om in speciale modem te pluggen zonder dat u het risico loopt de kabel te beschadigen. Deze uiteindes noemt men ook wel pigtails en het aansluiten hiervan noemt men pigtails afmonteren. Dit afmonteren is een precies werkje omdat het uiteinde precies moet worden aangesloten op de juiste kabels en op de juiste manier.

Het monteren van pigtails is dus een werkje voor een echte vakman. Mocht de kabel ooit vervangen dienen te worden dan is het verstandig om hier niet zelf mee aan de slag te gaan. Laat een vakman die is gecertificeerd voor het onderhoud en beheer IT-infrastructuur deze klus klaren. Met de juiste apparatuur is dit klusje zo gepiept en loopt u niet het risico om de kabel zelf blijvend te beschadigen.

Het onderhouden van glasvezelbekabeling is van groot belang, het is namelijk zeer erg gevoelig voor storingen en vuiligheid. Een vuile kabel kan het licht niet goed weerkaatsen en dit zorgt er voor dat het signaal niet goed doorkomt. Hierdoor zal het niet mogelijk zijn om hoge snelheden te behalen of om veel data te versturen, wat wel de bedoeling is wanneer men glasvezel laat aanleggen. Wanneer men de kabels goed beheert en onderhoudt dan is het mogelijk om jaren met de bekabeling te doen zonder dat er vervangende kabels hoeven worden aangeschaft. Dit heeft als voordeel dat het nu een flinke investering is maar dat men er nog jaren plezier van heeft.