Check, check, dubbelcheck! Wat heb je nodig voor het HBO?

HBO laptop
Het is bijna zo ver… Je gaat beginnen aan een HBO studie. Wanneer je aan dit avontuur gaat beginnen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Heb jij alles al in huis om deze stap te gaan zetten? Lees deze checklist snel door!

Stap 1: Schaf een agenda aan

Plannen is een van de belangrijkste dingen in je gehele loopbaan. Het is belangrijk dat je tijdens je opleiding al goed leert plannen. Een agenda helpt je hierbij. In je agenda houd je gemakkelijk de tijden van al je colleges en je huiswerk bij. Je kunt hiervoor natuurlijk ook de agenda-app op je telefoon voor gebruiken. Probeer je agenda vanaf het begin up-to-date te houden. Dit voorkomt veel stress!

Stap 2: Koop een laptop

Op het HBO is een laptop onmisbaar. Je gebruikt je laptop om aantekeningen te maken tijdens de colleges en om de PowerPoint in te zien. Daarnaast zul je tijdens het leren van de tentamens ook veel gebruik maken van een laptop. Wil je geen laptop kopen? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een laptop te huren. Een laptop huren is goedkoper dan de aanschaf van een eigen laptop. Daarnaast ben je na het studeren weer makkelijk van de laptop af en kun je de huur van de laptop te allen tijde gemakkelijk en eenvoudig opzeggen.

Stap 3: Sta je ingeschreven?

Wat doe je altijd als je begint met een nieuwe studie? Precies, inschrijven! Vergeet je niet in te schrijven voor de juiste studie. Controleer na je inschrijving altijd even of je je op de juiste manier hebt ingeschreven. Ga je in een stad studeren en moet je op kamers? Schrijf je dan op tijd in voor een studentenkamer. In de grote steden kan het namelijk erg lang duren voordat je in aanmerking komt voor een studentenkamer. Wanneer je je snel inschrijft verhoog je je kans op een leuke studentenkamer of een plekje in een leuk studentenhuis.

Stap 4: Heb je je financiën op orde?

Bedenk je van tevoren goed hoe je je opleiding wilt gaan financieren. Heb je genoeg spaargeld om je opleiding te betalen? Dan ben je een geluksvogel, want dit is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Het is goed om naast je opleiding een bijbaantje te gaan zoeken. Daarnaast zijn er op het internet verschillende tips te vinden om zuinig te leven. Ga je geld lenen? Zorg er dan voor dat je dit geregeld hebt voordat je daadwerkelijk aan je studie gaat beginnen.

Stap 5: Is je vervoer geregeld?

Ga je met de fiets naar de collegezaal? Check dan je fiets voordat je studie begint. Als je met het openbaar vervoer gaat, is het goed om je OV kaart te checken voordat je hiermee gaat reizen. Ben je van plan om met de auto te gaan? Een goede beurt is dan zeker niet overbodig.

Stap 6: Heb je al je HBO studiemateriaal op tijd binnen?

Krijg je je boeken thuisgestuurd of moet je deze zelf kopen? Dit verschilt per onderwijsinstelling. Als je je boeken thuisgestuurd krijgt is het goed om in de gaten te houden of je alle je boeken op tijd opgestuurd hebt gekregen. Moet je je boeken zelf kopen? Begin op tijd met deze zoektocht! Vaak stuurt school een lijst met boeken die je moet kopen. Op deze lijst staat vaak aangegeven waar je de boeken kunt bestellen.