Kiezen voor internet thuis

Kiezen voor internet thuis is niet altijd even gemakkelijk doordat er veel aanbieders in Nederland actief zijn. Denk hierbij aan o.a. Vodafone, Tele2, Online, KPN etc. In dit artikel helpen we je daarom een handje.

Hulp bij het kiezen van internet thuis

Wie voor internet thuis kiest, doet dat vaak op basis van wie de goedkoopste of beste dienst te bieden heeft. Uiteraard geven we je wat tips bij het kiezen van een provider. Doe altijd een postcodecheck uitvoeren wanneer de vergelijkingssite deze aan te bieden heeft. Via deze check kan achterhaald worden hoe hoog de maximale snelheid is op je adres en welke type verbindingen je kunt afnemen.

In Nederland kun je kiezen voor glasvezel, DSL of kabel internet thuis. In veel gevallen heb je de keuze tussen kabel of DSL internet. Glasvezel is nog maar beperkt beschikbaar in Nederland en is bovendien een stuk minder voordelig dan DSL of kabel internet.

Internet thuis via de telefoonlijn

DSL internet wordt geleverd via de telefoonlijn, ook wel de koperkabel genoemd. Doordat deze techniek al ver doorontwikkeld is, is dit een van de goedkoopste opties voor internet thuis. Let wel op dat de geleverde snelheid niet altijd de maximaal theoretische snelheid behaald. Dit komt door factoren zoals de afstand tussen de wijkcentrale en je woning. Daarbij hangt het af van de kwaliteit van de koperkabel. Sommige kabels zijn van mindere kwaliteit doordat ze al tientallen jaren onder de grond liggen en wat ouder zijn.

Internet thuis via de kabel

Internet thuis via de kabel biedt veelal de beste kwaliteit. Dit komt doordat de coaxkabel geen snelheidsverlies kent bij een grotere afstand tussen de woning en wijkcentrale. Wat vroeger wel eens van invloed was op de snelheid van de verbinding, was het aantal mensen op een terminal binnen de wijk. Deze wijkkasten verdeelde de bandbreedte voor kabel internet over alle aangesloten lijnen. Waren er dus veel mensen in je straat met kabel internet, dan had je weleens een trage verbinding wanneer iedereen tegelijk op het internet zat. Tegenwoordig is de techniek verbeterd en komt dit nog maar zelden voor.

Het nadeel van kabel internet is dat je tegenwoordig geen concurrentie hebt op de kabel markt en als consument dus niet kan profiteren van een budget provider, zoals Tele2 dat voor DSL internet is. Ziggo is namelijk de enige kabel aanbieder en dus ben je afhankelijk van hun pakketten. Internet thuis bij de goedkoopste aanbieders is dus zeer beperkt bij Kabel. Je krijgt echter wel zeer uitgebreide pakketten bij Ziggo.

Internet thuis met glasvezel

Zoals we al eerder aangaven is glasvezel niet overal in Nederland beschikbaar, wel zijn er steeds meer initiatieven in Nederland om glasvezel aansluitingen aan te leggen. Het voordeel van glasvezel zit hem in de uploadsnelheid, deze is namelijk even snel als de downloadsnelheid. Bij kabel en DSL internet is de uploadsnelheid meestal één tiende van de downloadsnelheid.

Mocht je dus veel bestanden moeten versturen via het internet, dan is glasvezel aan te raden. Een alternatief voor glasvezel is kabel. Hoewel de kabel niet dezelfde snelheid weet te behalen, leveren zij vooralsnog het snelste alternatief, zo kan je bij Ziggo voor 120 of 200 Mbit/s kiezen met daarbij een upload van 12 en 20 Mbit/s. De maximum snelheid bij DSL is 100 Mbit/s met daarbij 10 Mbit/s aan upload. Deze verbinding van DSL is echter nog beperkt beschikbaar in Nederland.