Hoe bouw je een website met WordPress?

Steeds meer particulieren en ondernemers gaan gebruik maken van WordPress. WordPress is een stuk software wat gratis te verkrijgen is via WordPress.org. Tevens heb je de mogelijkheid om een WordPress website te hosten bij WordPress.com. Je domeinnaam wordt dan jouwnaam.wordpress.com. Wil je zelf een website hosten dan kun je de bestanden downloaden via WordPress.org.

Wat is WordPress voor software?

WordPress is gratis software wat bestaat uit PHP-bestanden. Het systeem wordt gekoppeld aan een database, hierin wordt al je content opgeslagen.

Installatie van WordPress

Er zijn twee mogelijkheden om WordPress te installeren. Je kunt kiezen om de bestanden handmatig te downloaden. Hierna de bestanden te uploaden met behulp van FTP. Hierna een database aanmaken en de installatie volgen via de domeinnaam. De allerlaatste stap is het koppelen van de website aan de database.
Dit is overigens de moeilijke manier en kost ook het meeste tijd.

De tweede mogelijkheid is het installeren van WordPress met behulp van Installatron. Installatron is een feature binnen DirectAdmin waarmee je software kunt installeren binnen een aantal klikken. De voordelen van een installatie via Installatron is het feit dat je heel snel iets kunt installeren. Binnen 5 minuten staat je website online en je hebt niet meer dan 2 klikken nodig. De database wordt volledig automatisch aangemaakt en de bestanden worden automatisch zonder FTP geïnstalleerd.

Een ander groot voordeel aan Installatron is het feit dat je automatisch back-ups kunt maken. Je kunt wekelijks of maandelijks een back-up laten maken, deze is te bereiken via je FTP. Ook kun je jouw WordPress-installatie volledig laten updaten indien er een nieuwe versie beschikbaar is. Ook kun je instellen of je automatisch plug-ins wilt updaten. Dit is overigens niet aan te raden, omdat er nog wel eens wat mis kan gaan. Ook hoef je je niet meer druk te maken om een Nederlandse vertaling, want je kunt de Nederlandse WordPress selecteren.

Let overigens wel op dat je jouw webhosting afneemt bij een webhoster die gebruik maakt van DirectAdmin, anders heb je geen mogelijkheid om gebruik te maken van Installatron.